Rušení poboček ztrátové České pošty zasáhne mnoho zákazníků a kvůli tomu přijdou o práci i stovky lidí.

Rušení poboček ztrátové České pošty zasáhne mnoho zákazníků a kvůli tomu přijdou o práci i stovky lidí. Zdroj: Zbyněk Pecák

Pobočka České pošty na náměstí Svobody v Kladně je jednou ze čtyř, které ve městě zaniknou
Jana Fröhlichová je u České pošty 40 let. Pracovala za přepážkou i v terénu. Teď je vedoucí doručovatelů na Praze 5.
Graf
3
Fotogalerie

Pošta v krizi: Rušení poboček je pro část pošťáků vysvobozením

O 300 poboček a 950 pracovních míst zeštíhlí od července síť České pošty. Krok, jenž má zadluženou státní firmu udržet při životě, vzbudil rozruch mezi politiky, starosty, pošťáky i u veřejnosti. Jak zásadní má být ale proměna? Bude to stačit na záchranu? Mají pobočky v nynější podobě ještě budoucnost? A proč mají poštovní služby u části zákazníků tak špatnou pověst? V reportáži jsme zjišťovali, jak vše vidí současní pošťáci i ti, kteří už od České pošty odešli. Mluví o tom, že práce na poště neubylo, řada z nich si ale stěžuje na chaos i na to, že po letech nejistoty ztratili v podnik důvěru.

Kladno, pátek dopoledne. V největším středočeském městě je otevřeno celkem devět poštovních poboček. Čtyři menší ale brzy skončí. Do města přijíždíme hned poté, co Česká pošta zveřejnila seznamy všech, které mají v Česku v létě zaniknout. Jednou z nich je malá, poměrně zapadlá pošta ve Vrchlického ulici. Krátce před polednem je otevřena jedna přepážka a je tu téměř prázdno. „Jindy je tady ale pořád plno,“ říká zákaznice, jež sem zrovna přišla vyřídit pracovní poštu. „Já sem chodím každý den. Hrozně mě to mrzí, že zrovna tuto pobočku chtějí zrušit. Všechny jsou potřeba. Neumím si představit, že budu muset jezdit dolů na hlavní poštu. To abych tam šla na osmou na ráno a budu ráda, když do večera budu doma, jak je tam narváno,“ pokračuje paní Ilona. „Bude to tu lidem chybět,“ říká od dveří i pošťačka s tím, že víc o situaci mluvit nechce.

Podobně to vypadá i na další malé poště ve Vrapické ulici. V Kladně má skončit i pobočka na náměstí Svobody. Tady se během polední pauzy vytvořila malá fronta lidí, kteří čekají na odpolední otevření. Jako seniorka Jitka a slečna Kateřina. „Já tady platím složenky, SIPO, potřebuju tu poštu, ale nikoho to nezajímá,“ popisuje paní Jitka. „Myslím si, že by ty pobočky měly zůstat právě kvůli starým lidem. Mě samotné se to moc nedotkne, občas používám balíkovnu, ale jinak tu často nejsem,“ doplňuje svůj pohled Kateřina.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!