Štěpán Tuček přišel za herectvím z malé obce do Prahy. Být homosexuál není podle něj v umělecké sféře nic zvláštního.

Štěpán Tuček přišel za herectvím z malé obce do Prahy. Být homosexuál není podle něj v umělecké sféře nic zvláštního. Zdroj: Zbyněk Pecák

Jakub Jankto  je prvním českým vrcholovým fotbalistou, který oznámil, že je gay. Podpořily ho evropské velkokluby i organizace FIFA a UEFA.
Poslanec Jiří Navrátil se veřejně vyoutoval ve 45 letech v reakci na dvojnásobnou vraždu před gay barem v Bratislavě. Se svou orientací se ale ani předtím netajil.
Kryštof Eckhardt je učitel na základní škole.  Že je gay, před žáky netají, ani se tím ale nechlubí. Na klopě ale nosívá duhovou vlajku.
3
Fotogalerie

Coming out po česku: Jankto udělal důležitý krok, otevřenost Čechů ale má své rezervy, říkají známí gayové

Jsem gay, jsem lesba, Zní z politiky i ze sportu. Osobností, které se rozhodly veřejně přihlásit k sexuální menšině, i v Česku přibývá. Nedávný a dosud nejdiskutovanější coming out vrcholového fotbalisty Jakuba Jankta vyvolal silnou odezvu v zahraničí i doma. Podle sociologických dat mají coming outy v českém prostředí dopad spíš na samotnou komunitu než na většinovou společnost. Sami vyoutovaní mluví pro Reflex o podpoře okolí, ale i o předsudcích, na něž v České republice narážejí.

Chci svobodně žít svůj život. Beze strachu, bez předsudků, bez násilí. Ale s láskou. Jsem homosexuál a už se nechci déle skrývat – tato slova Jakuba Jankta v polovině února obletěla svět. Veřejný coming out, který vrcholový fotbalista španělského klubu Getafe a Sparty Praha oznámil jako první v top ligách během kariéry, rezonuje Českem a zahraničím doteď. Na rozhovory s ním stále čekají desítky českých i zahraničních médií. Sám Jankto po prohlášení mluvil o úlevě i o tom, že ač šlo o jeho osobní rozhodnutí, věc předem s hráči i klubem konzultoval. Zatímco Sparta ho podpořila na sociálních sítích, zahraniční fotbalové hvězdy veřejně v médiích.

„Tu komunikaci směrem k veřejnosti jsme řešili několik týdnů předtím. Společně jsme zvažovali, jaká to má být forma, jakou roli by měl mít klub, když se primárně jedná o osobní prohlášení hráče. Klub v tom postupoval s plným respektem k Jakubovi a jeho přání, jak on by si tu komunikaci představoval. Zvažovali jsme tu pozici, aby byla někde uprostřed. Aby nešlo o aktivismus, ale ani o mlčení. Twitter jsme stejně jako Jakub zvolili proto, že jsme chtěli komunikovat nejen k veřejnosti, ale i směrem k médiím. A to dlouhodobě funguje nejlépe právě v prostředí Twitteru,“ vysvětluje ředitel komunikace AC Sparta Praha Ondřej Kasík.

Ve veřejném prostoru se ale objevila i kritika, že čeští fotbalisté na rozdíl od zahraničních veřejně mlčí. Na dojmu nepřidala ani rozporuplná slova fotbalové legendy Ladislava Vízka, který Jankta označil za frajera, ale poté dodal, že měl s prohlášením přijít později. Pražský klub ale odmítá, že by jeho hráči měli s coming outem Jakuba Jankta problém nebo byli lhostejní. „U nás vyjádřili hráči i trenér klubu Jakubovi podporu z očí do očí. Tak, aby Jakub věděl, že to vnitřní prostředí klubu je nastavené tolerantně a že je pro něj bezpečné. A je čistě na každém hráči, jakým způsobem se k tomu postavil. Někteří hráči dali komentář nebo dedikovaný post na sociál­ních sítích, jiní se k tomu ve veřejném prostoru nepřidali. Nebylo by ale správné číst názor a podporu našich hráčů podle toho, jestli je vyjádřili, nebo nevyjádřili směrem k veřejnosti,“ uzavírá mluvčí ­Sparty Kasík.

Janktův coming out není ve sportu samozřejmě jediný, svou lesbickou orientaci zveřejnila už v osmdesátých letech tenistka Martina Navrátilová. Ale Janktovo prohlášení vzbudilo v prostředí českých sportovců dosud největší ohlas. Že je lesba a má holku, zveřejnila na sociálních sítích před čtyřmi lety také výborná fotbalistka Barbora Votíková a coming out má za sebou také snowboardistka Šárka Pančochová. I když podle průzkumů společnost celkově víc akceptuje homosexuální muže než ženy, protože jejich lesbická identita se častěji zpochybňuje, různá prostředí mají evidentně různé pohledy. Oznámení sportovkyň proto tak velký rozruch nevyvolalo.

 

Podobně jako Janktovo vyoutování ve fotbale mělo poměrně velký ohlas i prohlášení lidoveckého poslance Jiřího Navrátila, který veřejně řekl, že je gay, vloni na podzim. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!