Video placeholde
Legendární autobus Zemák
Místo řidiče
Provizorní bar prý není původní
Místo řidiče
Místo řidiče
25
Fotogalerie

Pamatujete na autobus Zemák? Neuhádnete, kde je Zemanův Batmobil dnes

Zemák, legendární autobus Miloše Zemana. Dnes patří do takových těch příjemně zamlžených vzpomínek devadesátkového veřejného života, podobně jako politici, co jedli brouky, Rande Slávka Boury a Discoland Sylvie. Ale narozdíl od ostatních jmenovaných Zemák pořád slouží. Kde a komu? Podívejte se na naši reportáž. 

V roce 1996 vyrazila po českých silnicích dnes už legendární Karosa C734.00 na svou cestu po republice a v podstatě dovezla Miloše Zemana až k politickému úspěchu. Ze šesti procent, s nimiž v roce 1993 přebíral sociální demokracii, měla ČSSD o pět let a dva výjezdy Zemáku později dvaatřicet procent. Zcela bez nadsázky se tedy dá říct, že právě Zemák udělal z Miloše premiéra a vlastně i později prezidenta.

Bylo to na svou dobu neskutečně hi-tech vozidlo. Uvnitř autobusu proběhly četné úpravy, aby bylo kde sedět, pracovat, sledovat televizi, telefonovat pevnou linkou přímo z autobusu a pochopitelně popíjet, protože to by nebyla kampaň Miloše Zemana, aby tam nějaká ta Becherovka nepadla. Do toho byl pochopitelně bus oblepen barvami a logy devadesátkové sociální demokracie, přičemž nejpovedenější hláška byla přímo na střeše autobusu. 

Víte, v tom roce 1996 totiž měl hlavní Zemanův rival Václav Klaus přiletět na některé volební meetingy vrtulníkem. Takže Miloš Zeman, vždy propojen s lidem, nechal na střechu napsat pozdrav: “Václave, dobrý let!” Říkejte si, co chcete, ale marketing ten člověk vždycky uměl dělat. Ostatně samotné jméno Zemák je odvozeno od toho, že Milošovy voliče zajímala cena základních potravin, nikoli “kaviáru a šampaňského”. Ano, chvílemi to vypadalo, že ČSSD vede kampaň v roce 1896, ale zabíralo to. 

Kde je Miloš Zeman dnes, to víme všichni. Víte ale, kde je Zemák? Protože, a to vás možná překvapí, podobně jako jeho někdejší provozovatel, i autobus pořád slouží. A to ve vsi Hoštice, ano v té vsi Hoštice. Místní družstvo vozidlo koupilo, trošičku upravilo a dnes ho využívá při přespolních cestách. My jsme se jeli do Hoštic podívat, když si Andrej Babiš pořídil svůj legendární obytňák, abychom porovnali, zda se obytný vůz vůbec může se SWAGem devadesátkového autobusu měřit. Nemohl, schválně se podívejte na reportáž.