Petr Kramný se radí se svou obhájkyní Janou Rejžkovou. Ta je přesvědčena, že se v Hurghadě žádné vraždy nestaly.

Petr Kramný se radí se svou obhájkyní Janou Rejžkovou. Ta je přesvědčena, že se v Hurghadě žádné vraždy nestaly. Zdroj: ČTK / Ožana Jaroslav

Nekonečný příběh. Na čem stojí a padá kauza Petra Kramného, který se nyní pokouší o obnovu procesu?

Za vraždu své ženy a dcery byl odsouzen k výjimečnému trestu osmadvaceti let odnětí svobody. Petr Kramný ale od začátku trvá na své nevině a pokouší se o znovuotevření případu. Zatím neuspěl. Ani minulý týden, kdy mu byl zamítnut návrh na obnovu procesu.

Soudkyně Krajského soudu v Ostravě Šárka Skalská minulý pátek odůvodnila rozhodnutí o zamítnutí tak, že podle senátu, jemuž předsedala, nebyly shledány důvody obnovy. Dodala, že nerozhodovali o Kramného vině či nevině, ale o tom, zda odsouzený a jeho advokátka předložili nové důkazy, jež by mohly zvrátit původní rozsudek. To se podle nich nestalo.

„Z odůvodnění, které zaznělo z úst předsedkyně senátu v jednací síni, jsme se mnoho nedověděli. Zaznělo, že egyptská policie nepracuje podle evropských standardů, že v inkriminované době byl ramadán. Dále jsme se dověděli, jak Krajský soud v Ostravě rozděluje jednotlivým senátům ná­vrhy na povolení obnovy po novele trestního řádu… Zkrátka jako když ,pejsek a kočička vařili dort‘. Petr Kramný nabyl dojem, že opět zapracovala nějaká neznámá osoba a vysvětlila, že je nutné takzvaně ubránit hrad i za cenu popření fyzikálních zákonitostí a biologických jevů,“ sdělila Reflexu k rozhodnutí soudu obhájkyně Kramného JUDr. Jana Rejžková. 

Verdikt o zamítnutí vyvolal mezi veřejností, jež zaplnila do posledního místa jednací místnost, rozhořčení. Podle Spolku Šalamoun, který se kauze od počátku věnuje, jde v případě Kramného doslova o justiční zločin. 

Kramný podal ihned po oznámení verdiktu soudu minulý pátek proti rozhodnutí stížnost, jíž se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!