Češi berou příhraniční obchody  a tržnice útokem

Češi berou příhraniční obchody a tržnice útokem Zdroj: Zbyněk Pecák

Nabídka tržnice je zaměřená takřka výhradně na českou klientelu
K nákupním hitům patří máslo či drůbež
K nákupním hitům patří máslo či drůbež
K nákupním hitům patří máslo či drůbež
Údaj vlevo je cena pořízení v Polsku, vpravo je pak průměrná cena zboží v Česku 
6
Fotogalerie

Češi berou útokem polské příhraniční obchody a tržnice. Zjišťovali jsme, o kolik jsou nákupy v Polsku levnější

Inflace a skokové zdražování potravin i dalšího zboží trápí řadu tuzemských domácností. Jedním ze způsobů, jak ulevit rodinnému rozpočtu, se tak pro řadu Čechů staly nákupní výlety za polskou hranici. Je ale u našich severních sousedů skutečně o tolik levněji? Opravdu se čeští nakupující perou v polských supermarketech o cukr a máslo v akci? co na českou invazi říkají samotní Poláci?

Je sobotní dopoledne před druhou adventní nedělí, sníh předchozí noci se utěšeně mění v břečku a obce kolem okresní silnice působí pod zataženou oblohou vybydleně a opuštěně. Parkoviště před supermarketem Biedronka na okraji města Kudowa-Zdrój (Lázně Chudoba) je však plné aut s českými značkami. Jejich majitelé nejsou zdaleka jen z Náchoda, jehož centrum je odsud vzdáleno několik kilometrů. Jsou zde SPZ z Hradce, Olomouce, z Prahy... Jednotlivci i celé rodiny jsou zde na předvánočních nákupech. V Kudowě-Zdroji je zajímají především supermarkety (již zmíněná Biedronka či místní Lidl) a pak velká tržnice na druhé straně silnice.

Pytlíci a Homolkové

„Dnes je to v pohodě. Čekal jsem mnohem větší nával. Se situací v říjnu se to vůbec nedá srovnat. Tehdy stály kolony aut až do Náchoda, obchody nestíhaly, byl tam chaos. Místní byli tehdy na Čechy trochu nakrknutí,“ říká muž ve vestě s logem Českého rozhlasu. Dění v Kudowě-Zdroji pro veřejnoprávní médium reportážně pokrývá už poněkolikáté. Podle jeho názoru už se nákupní šílenství z minulých měsíců opakovat nebude, nebo maximálně těsně před Vánoci. Zkazky o poněkud hysterickém chování Čechů v polských obchodech skutečně zpátky do republiky v posledních měsících dolehly. Paradoxně je s největším gustem šířili uživatelé ve skupinách na sociálních sítích zaměřených právě na tipy a rady při přes- hraničních cestách za levným zbožím. On-line diskutéři líčili bitky o cukr a máslo mezi důchodci, rodinky nakupující toaletní papír po tunách a cigarety po stovkách kartónů a vůbec všeobecné buranství Čecháčků, kteří zase jednou nevynechali příležitost ukázat, že jsou pořád ti stejní brouci Pytlíci a Homolkové. Jenže tak to není.

Atom a plný špajz

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!