.

. Zdroj: Shutterstock

Nesvítit zbytečně a odmrazovat lednici. Dodavatelé energií lidem radí, jak ušetřit

Nejdřív úsporný tarif, pak zastropování cen energií. Vládní pomoc domácnostem v energetické krizi se postupně promítá do vyúčtování. Infolinky dodavatelů už několik týdnů čelí náporu telefonátů. Lidé mnohdy tápou v tom, kde státní příspěvky najít a jestli platí správně. Například Pražské energetice vzrostl počet přijatých hovorů trojnásobně.

„Nárůst hovorů přišel v říjnu, kdy se lidé začali ptát na úsporný tarif. Jak dostanou těch 3500 korun. Mnohdy si mysleli, že peníze pošleme jim na účet. Tak jsme vysvětlovali, že jim budou připsány na jejich zákaznický účet u nás. Také se zajímají o výši záloh, jestli neplatí málo, nebo moc,“ popisuje mluvčí Pražské energetiky Karel Hanzelka.

Zatímco jednorázový příspěvek a odpuštění poplatku za obnovitelné energie se lidem promítly do plateb už v říjnu, zohlednění cenového stropu se do záloh propočítává postupně – podle dodavatele a termínu ročního zúčtování. Limit vláda stanovila na 6000 korun za jednu megawatthodinu elektřiny a 3000 korun za megawatthodinu plynu. Plus distribuční poplatky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!