Karvinský pěvecký sbor prozářil Carnegie Hall na Manhattanu a zvítězil

Karvinský pěvecký sbor prozářil Carnegie Hall na Manhattanu a zvítězil Zdroj: Martin Straka

Permoník zněl i před Kapitolem ve Washingtonu. Jen tak pro radost.
Sbormistryně Martina Juríková v České národní budově v New Yorku
Ostravský saxofonista Michal Žáček jako host Permoníku
Karvinské tóny rezonovaly také v Madison Avenue Atrium pod věží Trump Tower
Chybí jen Vlasy Miloše Formana aneb Permoník v Central Parku
10
Fotogalerie

Permoník dobyl New York: Karvinský pěvecký sbor prozářil Carnegie Hall na Manhattanu a zvítězil

Blíží se půlnoc a v hotelu Sheraton New York Times Square exploduje štěstí. Zpěvačky a zpěváci sboru Permoník z Karviné se dozvídají, že zvítězili v soutěži Sounds of Spring. Recepčním a liftboyům se zvedá obočí a obratem i nálada. Nad radostí mladých umělců z východu Česka, kteří uspěli na východě USA.

Snad každý, kdo zpívá nebo hraje na hudební nástroj, sní o vystoupení ve slavné Carnegie Hall, v samém srdci New Yorku. Sbor z Karviné v ní byl už potřetí, ­po­prvé pod vedením Martiny Juríkové.

„Děti zazpívaly skvěle, jsem šťastná. Je to jejich další velký, světový úspěch,“ zářila Juríková, živel plný energie, profesionality a hudebního vědění. Slečny a mladíci od dvanácti do pětadvaceti let byli až tak působiví, že rozhodili festivalovou jury.

„Permoník předvedl výkon, jenž byl proti ostatním jinou ligou, extraligou zpěvu,“ vyprávěla manažerka festivalu Molly Wenske. „Bylo to pro nás všechny v porotě až tak šokující, že jsme v samotné Carnegie Hall rozdali všem vystupujícím účastnické pozornosti a zlatou, vítěznou plaketu jsem českému sboru přinesla vzápětí osobně do hotelu. Vím, trošku neobvyklé, ale bylo to okamžité rozhodnutí.“

Hvězdy z Mizerova

Amatérské umělecké těleso se základnou v Základní umělecké škole Bedřicha Smetany na karvinském sídlišti Mizerov tak opět uspělo na mezinárodní scéně. Má za sebou ceny Grand Prix v Sydney, Tokiu, Tbilisi či v Petrohradě a nespočet domácích ocenění. Letos je to šestapadesát let, co zní Permoník světem. V hornickém městě jej založili manželé Eva a Ivan Šejnerovi, původem ze ­Zlína.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!