Sněžka čelí každé léto náporu turistů

Sněžka čelí každé léto náporu turistů Zdroj: Zbyněk Pecák

I když fronty na lanovku vypadají jako nekonečné, dají se vydržet. Celková čísla návštěvnosti Sněžky jsou letos i vinou počasí průměrná. Pokud se vyhnete absolutní špičce, čekání vás nezabije.
Radek Drahný ze Správy Krkonošského národního parku kontroluje sítě proti neukázněným turistům. Jejich účinnost si nemůže vynachválit.
Ve výšce 1603 metrů, do kterých Sněžka sahá, máte zaručeno, že nikde jinde v Česku nebudete blíž Bohu. Řadu poutníků to proto motivuje ke zdolání vrcholu i v ne úplně sportovním oblečení.
Na denní návštěvnost pět či deset tisíc lidí je Sněžka připravena, vadí jí jen procenta neukázněných návštěvníků. Otázka je, jak se to bude líbit vám.
Selfie za odměnu. Michaela a Ondřej z Pardubic si Sněžku poctivě vyšlápli cestou ze Špindlerova Mlýna.
21
Fotogalerie

Křehká hora za plotem: Jaký nápad je vydat se uprostřed léta 2020 na Sněžku?

Je stará několik miliónů let. Lidé ji objevili před nějakými pěti sty lety a za tu dobu ji stihli nenávratně poškodit. Před měsícem pak na jejím vrcholu poprvé v historii vyrostly neprostupné ploty. Řeč je o nejvyšší hoře Česka – Sněžce. Ta v posledních letech čelí, převážně v letních měsících, náporu turistů, který eskaloval koncem koronavirové pandemie. Opravdu je více než šestnáct set metrů vysoký kolos tak křehký a my turisté natolik bezohlední, že se musíme jeden před druhým chránit?

Z Prahy vyrážíme do Pece pod Sněžkou v osm ráno. Je všední den, to je ale během letních měsíců z hlediska výletu do přírody víceméně jedno. Navíc předpověď hlásí jasno, takže o davy turistů by v Krkonoších neměla být nouze. Zhruba v půl jedenácté jsme v Peci a přijíždíme na parkoviště u lanovky. „Je tam fronta tak na čtyři hodiny,“ říká nám chlapík u vjezdové závory. Parkoviště je napěchované k prasknutí, jen projet ho trvá patnáct minut. Auta stojí i na trávě, jiná balancují koly na obrubnících chodníků. Cestou už vidíme frontu na lanovku. Má několik desítek metrů a stáčí se do nedohledna.

Češi 250 lidí za hodinu, Poláci až 4x tolik

„Tak na to nemám,“ hlásí mladá maminka s kojencem v náručí. Chytá partnera za ruku a odchází pryč. „Zkusíme to zítra brzy ráno. Bydlíme tady, v Peci. Dneska asi půjdeme radši k vodě,“ říká mi. To hlouček důchodkyň to bere s humorem. „Jak je to dlouho, co jsem nebyla na Sněžce? No tenhle týden to je 75 let. Já tam totiž nebyla nikdy a dneska si splním sen. Fronta mi nevadí. Vy to sice nemůžete pamatovat, ale já ve frontě prostála podstatnou část života,“ směje se jedna z nich. Většina přítomných má stále opakující se důvody, proč nejít pěšky a čekat na odvoz směr vrchol. Bojí se, že by výstup na Sněžku nezvládla jejich kolena, mají malé dítě, psa nebo plný batoh alkoholu, jejž po výstupu z lanovky hodlají vypít.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!