Obálka časopisu Reflex

Obálka časopisu Reflex Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Obálka časopisu Reflex
Obálka časopisu Reflex
Obálka časopisu Reflex
Obálka časopisu Reflex
Obálka časopisu Reflex
28
Fotogalerie

Zemana obrečím, dělá se skvěle, říká o končícím prezidentovi autor obálek Reflexu

Reflex je od jiných časopisů jednoznačně rozeznatelný titulními stránkami, tedy obálkami. Naprostou většinu z nich už léta vytváří grafik Jan Ignác Říha. Jak se dívá na postavu Miloše Zemana? Je prezident dobrý „materiál“ na umělecké ztvárnění?

Kolik bylo obálek Reflexu s Milošem Zemanem nebo těch titulních stran, kde se objevil s ostatními a které jsou vaším dílem?

Desítky, nemám je spočítané.

Jak se dělá Zeman na obálku Reflexu? Je náročné najít nějaký zajímavý moment?

Vůbec ne! Zeman se dělá jak malina!

Čím to je?

Jednak tím, jak vypadá. Je obrazově strašně výrazný. Má hodně skvělých výrazů, jeho mimika je neopakovatelná. Bože, jak se někdy tváří… V tomto směru je to úkaz. U něj pak navíc skutečně není problém, že po úpravách by ho někdo nepoznal. Má také velmi barvitou a zajímavou politickou minulost i současnost. Stačí, když něco zase plácne, a hned mi naskočí inspirace. Na tvorbu obálek je fakt dobrej.

Kdo další je dnes pro autora obálek, jenž si s obrazy doslova hraje, zajímavý. Tím myslím, že se dělá dobře a někdy až lehce?

Andrej Babiš. Platí totéž co u Zemana – obrazově výrazný a říká neuvěřitelné věci, které stojí za karikování. V minulosti se dobře dělal i Jiří Paroubek, ale ten dnes už skoro nikoho nezajímá.

Znamená to, že nápad na konečnou podobu obálky Reflexu dostanete v případě výrazného člověka daleko rychleji a vše je jednodušší?

To nedokážu přesně popsat. Jak kdy. U něčeho a někoho mě to trkne hned, okamžitě mě to nakopne. U méně výrazných lidí musím déle přemýšlet a hledat.

Jan Ignác ŘíhaJan Ignác Říha|Archív

Je někdo, u koho není lehké najít nějakou zajímavou polohu a podobu?

Teď premiér Petr Fiala. Když si zadáte ve vyhledávačích či v databázích fotografií slovo Fiala, vyskočí na vás tisíce jeho obrázků. Ale když zadáte slova Fiala a úsměv, je jich jen minimálně. Profesorskou polohu zachovává skoro všude. Je vždy stejný, obrazově strnulý. A to se pak nedělá lehce. Tímto bych ho požádal, ať s tím něco udělá.

Jaký máte vlastně vztah k politikům, když jsou vaším živobytím?

Žádný. Obecně je nemám moc v lásce. Proto můžu měřit všem stejně.

Je někdo v zahraničí, kdo je pro grafika vašeho formátu zajímavý?

Dobrý je severokorejský diktátor Kim Čong-un. Pro grafikovo řádění poklad, toho mám rád. I jeho táta, Kim Čong-il, byl skvělej. Doufám, že čtenáři chápou, jak to myslím.

Jak dlouho obálky Reflexu děláte?

Od roku 2010.

Vymýšlíte je sám, nebo se jedná o kolektivní dílo?

Náměty dostávám z redakce podle témat, která v časopise budou, většinou od šéfredaktora Marka Stoniše. Když se moje dílo redakci líbí, definitivní podobu, ve které odejde do tiskárny, mu pak dá vedoucí grafiků Michal Kořán. Takže obrazové provedení je moje, ale jako skoro všechno v redakci je to svým způsobem kolektivní dílo.

Chápu to správně, že až Miloš Zeman skončí jako prezident a odejde do zapomnění, bude vám to vlastně líto? Vždyť ztratíte výrazného člověka, který se otiskl do vaší tvorby.

Rozhodně mi bude chybět. Možná to i obrečím…