
Tradice v kabátě 21. století. Roman Janeček proměnil věnečky v moderní dezert
Tradiční věneček přetvořil Roman Janeček k obrazu svému. V jeho podání vznikla moderní verze v jednohubkové velikosti, s podstatně menším množstvím cukru a v několika různých příchutích. Místo těžkého dezertu tak Věnečky Janeček nabízí odlehčenou variantu, kterou si člověk může dopřát bez větších výčitek.
Roman Janeček měl k cukrářství odjakživa blízko, jeho prababička byla totiž cukrářkou. Než se však vydal v jejích šlépějích, prošel Janeček několika butiky na pražské Pařížské ulici, mimo jiné pracoval také pro značku Gucci. Tam si vypěstoval nejen smysl pro estetično, ale také nadstandardní přístup ke klientům. „Už v té době jsem rád pekl a zásoboval své kolegy sladkým. Jednou přišel můj nadřízený, že bych po všech bábovkách mohl upéct věnečky. A to byla výzva – první věnečky byly hrůza a děs, nešly mi vytvarovat a první plechy letěly do koše. Zachránila mě až kamarádka, která mi poradila, ať je udělám ve zmenšené verzi,“ popisuje Janeček svou první zkušenost s věnečky.
Méně cukru, více radosti
A tak vznikly Věnečky Janeček, mini verze tradičního dezertu v moderní odlehčené podobě. Recepturu Roman Janeček převzal od prababičky, přizpůsobil ji však dnešní době. Především ubral o polovinu cukr, takže jeho krémy jsou podstatně lehčí než u klasických věnečků. „Současný trend velí méně cukru, čímž se řídím i já. Mým záměrem bylo vytvořit kontrast ke stále převládajícím těžkým dortům a zákuskům, které jsou běžně k dostání. Věnečky Janeček jsou polosladké, z klasického dezertu se tak stalo lehké políbení na dobrou noc, kterého se člověk nepřejí,“ vysvětluje Janeček.
Zaměření na jediný produkt mu zároveň poskytlo prostor představit jej hned v několika různých příchutích. Aktuálně cukrář připravuje věnečky v osmi sladkých příchutích. Základní varianty tvoří máslový krém, čokoládový a pistáciový, který je dlouhodobě bestsellerem. Ty doprovází citron, jahoda, maracuja, Baileys Chocolate a griliáš. Kromě toho vznikají i sezónní limitované příchutě, například před Vánoci se v nabídce pravidelně objevuje kokos. Vedle sladkých věnečků nabízí Janeček také slané varianty, a to s uzeným lososem na jemném koprovém lůžku a šlehaný modrý sýr s karamelizovaným ořechem.
Tady, nebo s sebou?
Původně pekl Roman Janeček pouze na zakázku pro známé, se zvyšující se poptávkou přišel čas otevřít vlastní provozovnu s kuchyní a zázemím, ale především s dostatečným prostorem pro prezentaci jednotlivých příchutí. V roce 2022 proto otevřel svůj cukrářský boutique Věnečky Janeček, který najdete na adrese Pštrossova 23, nedaleko Národního divadla. Prostor inspirovaný stylem art deco, s několika místy k sezení a milou obsluhou tvoří oázu elegance, doprovázenou nejen sladkými a slanými věnečky z Janečkovy dílny, ale také sklářským uměním Františka Jungvirta.
Věnečky si lze objednat i online, prostřednictvím e-shopu a objednávku si nechat v rámci Prahy dovézt kurýrem, popřípadě si ji osobně vyzvednout. Velikost balení se pohybuje od 4 kusů (190 Kč) do 72 kusů (2050 Kč). Možné jsou také objednávky na svatby a další oslavy, firemní akce či catering. Věnečky jsou oblíbenou rautovou jednohubkou, jelikož se díky jejich velikosti dají dobře konzumovat. Ostatně, přesvědčit se o tom mohli i hosté eventu pořádaného u příležitosti 35. narozenin Reflexu.