Zdroj: pexels.com

Brýle: Zdánlivá samozřejmost, bez které by se zastavil svět

Považujeme je vlastně za samozřejmost, často je nosíme celý den a vlastníme jich hned několik. Jde o malý kousek plastu či kovu se sklíčky, dovolit si je může každý. A přesto jde o vynález, bez kterého by svět tak, jak jej známe, nemohl fungovat. O čem mluvíme? Přece o brýlích!

Takřka stoprocentní gramotnost? Bez brýlí nemožné

Vyspělý svět se dnes může pochlubit téměř stoprocentní gramotností obyvatelstva. I malé děti se ale rodí s vrozenými vadami zraku. Stačí pár dioptrií a text se stává nečitelným. Jenže díky tomu, že si dnes rodiče mohou i pro malé děti brýle dovolit, pro nikoho nejsou běžné očí vady problém. Díky tomu všichni umíme číst a psáta můžeme se tak do společnosti, která by bez psaného textu nemohla fungovat, plnohodnotně začlenit. Vedle toho by bez brýlí mnoho lidí nemohlo vykonávat svou profesi, koníčky, řídit automobil a podobně. Dioptrické brýle jsou zkrátka nezbytnou součástí moderní civilizace, která je natolik samozřejmá, že možná tak trochu nedoceněná.

Brýle jako ochrana při sportu

Existují desítky různých modelů brýlí, které chrání náš zrak při sportu. Typickým příkladem jsou lyžařské brýle. Bez nich nám šlehá mráz (a při nepříznivém počasí i sníh či déšť) do očí a my si tak nemůžeme lyže či snowboard užívat naplno.

Bez brýlí si ale neumí svůj život představit ani cyklisté nebo motorkáři. Viděli jste někdy, jak po závodě vypadají motokrosové brýle? Bez nich by prach, bahno a drť končily přímo v jezdcových očích a jejich okolí, což by mohlo být nejen nepříjemné, ale mnohdy i život ohrožující. Bez brýlí by zkrátka mnoho sportů – zejména na profesionální úrovni – vůbec nebylo možné vykonávat.

Brýle chrání zrak i v běžném životě

Sluneční brýle nejsou jen módním doplňkem (což je dnes také mimochodem velmi významná společenská úloha brýlí), jde také o praktický doplněk. Sluneční brýle chrání náš zrak před škodlivým UV zářením. Vedle toho vám usnadní orientaci při řízení i při běžné procházce.

Kromě toho existují i další specializované brýle, které využijete v profesi nebo při svých koníčcích. Mluvíme třeba o ochranných brýlích pro práci s různými nástroji. Využijete je například při práci s bruskou, motorovou pilou nebo se svářečkou. Bez brýlí nemohou do práce ani lidé pracující s nebezpečnými chemikáliemi, příkladů by ale bylo možné najít mnohem více.

Jaká nás čeká budoucnost?

Vedle klasických brýlí, které jsme již zmínili, nás v budoucnu čeká další zajímavá kategorie tohoto doplňku. Jde o brýle pro virtuální a rozšířenou realitu. Dnes jde stále o zařízení spíše pro technologické nadšence. Jde ale možné, že za pár let půjde o technologii rozšířenou stejně masivně jako jsou chytré hodinky nebo bezdrátová sluchátka.