Video placeholde

Kapitalismus je zločin, skutečná demokracie tu byla v roce 1968, říká kandidát Pirátů do Senátu Tožička

Požadavky Charty 77 nebyly po roce 1989 naplněny, říká pirátský kandidát do Senátu Tomáš Tožička, který chce v horní komoře nahradit zemřelého Jaroslava Kuberu. Stojí si za svými slovy, že je kapitalismus zločin a že pravicová politika může i dnes za umírání lidí. Za to by podle něj někdo měl nést odpovědnost. Zdůrazňuje, že právě v Chartě 77 se mluvilo o zajištění důstojného života lidem.

Kapitalismus není kompatibilní s demokracií a my hledáme systém, který by umožnil rozvoj hospodářství a řešil sociální problémy, říká Tožička. Varuje, že v Česku zatím demokracie nějak funguje, ale peníze mají na rozhodování politiků často větší vliv než zájmy občanů. Mělo by tu fungovat tržní hospodářství, ve kterém mají všichni hráči stejné postavení. Na místě je podle Tožičky omezit vliv velkých nadnárodních firem.

V roce 1968 to byl velmi zajímavý demokratizační pokus, tvrdí Tožička. Šlo tehdy podle něj o skutečnou demokracii, ze které bychom se dnes mohli v něčem inspirovat. Lidé se tehdy zajímali o to, co se děje, ale po roce 1969 to vzdali a režim tolerovali. I dnes bychom se neměli vzdát, protože mocní oligarchové začínají ovládat společnost a do parlamentu se dostávají kvazifašistické skupiny. Apeluje na větší angažovanost lidí.

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>

Tožička se označuje za komunitaristu. Říká, že komunitarismus je postavený na individuální svobodě a společenské odpovědnosti a je podle něj důležité bavit se společně o tom, jak věci měnit. Může prý existovat i socialismus, ve kterém bude fungovat tržní hospodářství. Pokud prý chceme udržet demokracii, musíme mít pro lidi záchytné sítě a regulovat trh tak, aby nepoctiví nemohli likvidovat poctivé. Jinak se nám stane to, co se nám stalo v roce 1948 a v Německu v roce 1934.

Jak chce Tomáš Tožička své myšlenky prosazovat? Co může dělat v Senátu a jaký má podle něj smysl? Jak udržet společnost soudržnou a co by hrozilo, pokud by se to nepovedlo? V čem je zločinnost kapitalismu a pravicové politiky? A jak by měla společnost vlastně vypadat?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>