Video placeholde

Chceme konec Babiše, půjdeme znovu do ulic a vydržíme roky, i proti dalším vládám, říká Minář z Milionu chvilek

Jsme připraveni demonstrovat roky, i proti dalším vládám, ať si na to politici zvyknou, říká předseda Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. Politici podle něj můžou hrát své hry, ale musí dodržovat pravidla. Sám nemá nic proti prezidentu Zemanovi, ale chápe velké naštvání lidí, které zní i v písni Pýcha předchází pád, s ní ale úplně nesouhlasí. Vadí mu hlavně chování a kauzy premiéra, důvodů pro jeho odstoupení prý stále přibývá a Minář je v rozhovoru vypočítává.

Milion chvilek znovu svolává lidi na Letnou. Požadují, aby premiér odstoupil, požadavky ale mají taky na opozici. Ta se má postarat o to, aby nepropadávaly hlasy, které jim lidé dají. Minář mluví buď o změně volebního systému, nebo nějakém spojení opozičních sil. Říká, že úspěch bude, když přijde přes 100 tisíc lidí. Zdůrazňuje ale, že jde o dlouhodobou snahu přinutit politiky nepřekračovat červené čáry.

Letnou to proto pro Milion chvilek nekončí. Minář říká, že kauzy kolem premiéra se můžou objevit kdykoliv, zmiňuje třeba audit Evropské komise o střetu zájmů nebo vývoj okolo Čapího hnízdo, a lidé znovu půjdou do ulic. Bojí se o českou demokracii a zmiňuje i tlak na veřejnoprávní média prostřednictvím rad. To, jak tento systém funguje, vyčítá i předchozím vládám a měl by se prý změnit.

Soudy rozhodly, že Babiš je oprávněně vedený agent StB a on o tom lže, říká Mikuláš Minář. Premiér by se za svoji spolupráci s StB měl prý omluvit. Minář ho taky znovu vyzývá, aby se s ním nebo s některým z dalších zástupců demonstrantů, utkal v debatě a obhájil se. Ať mi řekne do očí, že jsme zmanipulovaní a kdo nás platí, dodává.

Proč je chování premiéra podle Mináře zbabělé? Potvrdilo se, že je Marie Benešová jako ministryně spravedlnosti problém, a měla vliv na kauzu Čapí hnízdo? V čem se Milion chvilek liší od žlutých vest a čeho vlastně chtějí dosáhnout? A kolik let chtějí ještě svolávat lidi do ulic?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>