Video placeholde

Ježdík: Zdraví Čechů je ohrožené, vychováváme hloupější děti, Ledecká a Sáblíková jdou proti systému

Možná už nebude žádné Nagano. Sportovní ředitel basketbalové asociace Michal Ježdík tvrdí, že budoucnost českého sportu a hlavně zdraví národa jsou ohrožené. Na vzestupu je obezita i cukrovka, roste taky tlak krve u dětí. Klíčové je podle něj zvýšit pohybovou zdatnost hlavně u příští generace. Teď si totiž vychováváme hloupější generaci.

Děti totiž mají málo pohybu, ale taky je robotizujeme. Nejsou kreativní a de facto se vracíme zpátky do minulosti, kdy jen seděly ve škole a nesměly se hýbat. Podle Ježdíka je třeba změnit přístup k dětem. Třeba v tom, jak tělocvik vypadá. Teď stojí v zástupech a čekají na svou chvíli, svazy ale nabízí i modernější přístup.

Změnit se ale musí taky rodiče. Teď se bojí děti pouštět ven, jsou zavřené doma. Problém jsou prý i omluvenky z tělocviku a to, že učitelům a trenérům chybí právní ochrana. Děti už nezvládnou kotrmelec, a tak se učitelé bojí ho s nimi dělat, nemají totiž kredibilitu a rodiče mají vždy navrch.

Češi jsou podle Ježdíka hodně konzervativní, a proto bylo těžké něco změnit. Teď ale začalo svítit červené světlo i v kolektivních sportech. Národní týmy najednou nejsou tak úspěšné a skutečně hrozí, že hokejová reprezentace už vyhrávat nebude. Ježdík varuje, že pokud se nic nezmění, bude míň Jágrů a Hašků, ale víc Sáblíkových a Ledeckých. Ty jsou totiž proti systému.

Jak může pohybová zdatnost vést lidi k vlastenectví? Proč je tak důležitá pro zdraví národa? V čem jsou dnes děti hloupější? A skutečně se můžeme rozloučit se sportovními úspěchy národních týmů, pokud se nic nezmění?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>