Video placeholde

Nebudeme zvyšovat daně, říkal po volbách Skopeček. Nakonec jich vláda zvedla hned několik

Přesně před dvěma lety vyhrály koalice SPOLU a Piráti a STAN volby do poslanecké sněmovny. Před volbami slibovaly nezvyšovat daně, totéž říkal ještě měsíc po volbách v Prostoru X poslanec ODS Jan Skopeček. Připomeňte si, co říkal ekonomický expert ODS krátce po volbách a jaká je nakonec politická realita.

Skopeček v rozhovoru tehdy řekl, že by hledal úspory ve výdajích státu. Zrušil by například slevy na jízdném, nakonec je vláda jen snížila ze 75 % na 50 %. Následně se vyjádřil také k dani z nemovitosti: „V zahraničí vlastní nemovitosti lidé z daleko vyšších příjmových skupin. V Česku vlastní nemovitosti střední třída, i někteří z nižších příjmových skupin. To v zahraničí není typické. Ve chvíli, kdy tam zvýšíte daň z nemovitosti, postihnete ty bohatší. V Česku tím zasáhnete i skupinu lidí s podprůměrnými příjmy,“ argumentoval Skopeček.

Skopeček v tomto však nebyl sám. Před volbami ostře odmítal zvýšení daně z nemovitosti i dnešní ministr financí Zbyněk Stanjura. Nakonec ji však vláda zvýšila. Přesnou výši určují obce, rozpětí se však zvýší až na dvojnásobek.

„Já nechci trestat lidi a firmy za úspěch. Jsem předsvědčen, že superbohatí lidé dnes platí vyšší daně,“ řekl dále Skopeček. „Za problém považuju vysoké odvody na sociálním pojištění na straně zaměstnavatelů. V tom konkurujeme Francii a Belgii a to není nic dobrého (…) Jsem přesvědčený, že by bylo potřeba to snížit, ale je potřeba to udělat, až bude jasno, jakým směrem se vydá penzijní reforma.“

Přestože Skopeček i třeba Petr Fiala před volbami odmítali zvýšení daní z příjmů, i na to v konsolidačním balíčku došlo. Daň z příjmů právnických osob se má zvednout z 19 na 21 %. Opět se zavádí nemocenské pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 %. Snížil se také práh pro vyšší zdanění bohatších zaměstnanců. Nově vyšší sazbu 23 % neplatí od čtyřnásobku průměrné mzdy, ale od jejího trojnásobku. Daně z příjmů zaměstnanců i OSVČ vláda fakticky zvedla i zrušením několika daňových slev.

Na tom, že je potřeba zvýšit některé daně, zřejmě panuje shoda. Přesto koaliční politici ještě po volbách tvrdili, že daňové zatížení nezvýší. Byly jejich sliby nerealistické? Skopečkova slova z doby krátce po volbách si můžete připomenout ve videu v úvodu článku.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Janem Skopečkem • Prostor X