Video placeholde

Smetana: Dětem se vyplatí mít mě míň, ale milejší. Táta mi před smrtí řekl ty správné věci

„Je na mně série nějakých iritujících prvků,“ připouští zpěvačka a novinářka Emma Smetana s tím, že registruje, co se o ní píše, protože si svoje jméno pravidelně googluje, ale neřeší to. Stejně tak se odmítá zavírat doma, aby dokázala, že „dostatečně maminkuje“. Mateřství je pro ni prioritou, ale netají, že má chůvu, díky které je míň unavená a schopná se dcerám věnovat naplno. „Vyplatí se mít mě míň, ale v té milejší poloze, kdy se jich nechci zbavovat,“ má jasnou představu o výchově. Tu měli i její rodiče. Maminka ji neustále chválila, tatínek zastával názor, že pokud není člověk v tom, co dělá, geniální, neměl by se tomu věnovat. Spolupracoval s Iggy Popem nebo Stingem a z představy, že jeho jediné dítě chce být jako Spice Girls, se hroutil. Dnes by byl v šoku. Emmě s partnerem Jordanem Hajem právě dnes vychází nové album.

  • „Mám obrovské životní štěstí, které spočívá ve výchově, kdy mě oba rodiče odjakživa vedli k tomu, že zásadní je to, jak mě vnímají ti, co mě fakt znají, co mám v bezprostředním okolí a na jejichž názoru mi doopravdy záleží, vážím si jich a respektuju je. To, že se jednotliví, frustrovaní a z mého pohledu pseudonovináři, které bych spočítala na prstech jedné ruky, rozhodli, že budou mít jako jednu ze svých pracovních agend hejt na mě, z toho si odmítám vydedukovat, že to je pravda,“ netrápí se Emma Smetana svým mediálním obrazem. Ani podle svých slov nemůže, protože jinak by musela denně docházet na terapii, nebo vyklidit šoubyznysové pole. A to v plánu rozhodně nemá. S partnerem Jordanem Hajem vydává dnes novou desku By now, o které měli od začátku jasnou představu.

„Dojíždí tu nánosy nevkusu z dob předlistopadových estrád a Michala Davida, který je úžasný skladatel, ale jinak reprezentuje všechno to, jak se dá výborná skladba zkurvit s odpuštěním. Tahle dědictví tady jsou a ten televizní vkus je nějaký, ten hudební vkus je nějaký, ale dynamicky se to proměňuje. Já tady žiju 10 let a mám pocit, že ta evoluce je obrovská,“ říká zpěvačka a novinářka, která věří, že svým albem přispěje do ranku kvalitního popu.

Lítost, že se splnění jejího dětského snu profesionálně zpívat, nedožil otec Jiří Smetana, uznávaný skladatel a producent, který pořádal koncerty třeba skupině The Police, na tuzemská pódia zpěvačku Věru Bílou se skupinou Kale a pro Blue Effect složil hit Sluneční hrob, necítí. „Když tušíš, že se to blíží, a když si dostatečně patetický člověk, což můj tatínek byl, tak ty správné věci včas vyslovíš a stihneš předat. A on mi řekl, že nejvíc ho bude trápit, až tady nebude, že si budu říkat: ‚Tohle kdyby viděl tatínek, ten by koukal. Škoda, že to nevidí!‘ A že si to říkat nemám, protože kdybych se někdy stala prezidentkou Evropské unie, nebo vyhrála Oscara, tak ho to vůbec nepřekvapí,“ vzpomíná na slova, která před lety vyslechla během procházky v parku na Vítkově. Od té doby se tam nevrátila a vrátit se nechystá. Za tragédii považuje, že dědečka nestihly poznat její dvě dcery.

Krátce s ním seznámila aspoň prvorozenou Lennon, která se narodila 16. prosince 2016, v den jeho 71. narozenin. Ležel tehdy už půldruhého roku v kómatu. „Po propuštění z Podolí jsem nějak nedokázala jet domů a jeli jsme rovnou navštívit tatínka do Motola, kde se uskutečnilo takové dvouminutové setkání. Víc jsem já nezvládla, protože moje hormonální situace byla taková, že to asi uvádělo sestřičky do rozpaků. I to, že tam bylo čtyřdenní miminko na takovém oddělení, asi není běžná věc a byli moc hodní, že nás tam vůbec pustili. Takže takové letmé setkání Lennonky a dědečka a další naděje, že to snad trochu vnímá. Pak jsme jeli domů,“ vzpomíná na emotivní chvíle, které ještě umocňoval čas Vánoc. V jejich předvečer se svým hluboce věřícím kamarádem poprvé otevřela otázku asistovaného odchodu, kterou vzápětí zavrhla a vyčítala si, že na ni vůbec pomyslela. O osm hodin později ji její tatínek zodpověděl. Na Štědrý den ráno se mu zastavilo srdce.

Proč má dva magisterské tituly z politologie, když chtěla odmala zpívat? Co ji před jedenácti lety přimělo vrátit se do Česka? Jaký byl důvod jejího odchodu z DVTV a chybí jí novinařina? Jak se v roce 2008 seznámila se svým manželem izraelského původu, čím vším si jejich vztah prošel a za co se mu na nové desce By now v jedné z písní omlouvá? Na tyto a další otázky odpovídá v Prostoru X zpěvačka a novinářka Emma Smetana.