Video placeholde

Jurajda: Čím víc máme lékařů, tím víc máme mrtvých, selhala celá společnost, Česko už není bezpečné

Mění se charakter české společnosti, budeme mít problémy na desítky let, upozorňuje ekonom profesor Štěpán Jurajda, člen Národní ekonomické rady vlády a vedoucí výzkumný pracovník Národohospodářského ústavu AV ČR. Dopady pandemie budou dlouhodobé, protože řada kroků přišla pozdě a některé ještě nepřišly vůbec.

Jurajda zdůrazňuje, že tu jsou úkoly, které jsme ještě pořád neudělali a kvůli kterým je v Česku situace tak špatná. Jde o trasování, jehož pravidla by měla měnit nové mutace viru, testování, pozitivní motivaci lidí a komunikaci. Obává se, že současná opatření ke zlomu v průběhu epidemie stačit nebudou. Jsme prý světově unikátní v tom, jak špatně jsme zvládli její třetí vlnu. Ekonom zmiňuje, že třeba antigenní testy do firem NERV navrhoval už před mnoha měsíci. Podobně nevyslyšených rad byla řada.

Čím víc máme lekařů, tím víc máme mrtvých, kdybychom totiž měli jen poloviční kapacity, začali bychom brzdit daleko dřív, popisuje Jurajda mentální experiment, který sedí na situaci v Česku. Vychází přitom z předpokladu, že Česko jde cestou naplnění kapacit zdravotnictví a promoření společnosti. Je podle něj vlastně jedno, jestli je to oficiální strategie nebo ne, protože je to zjevně realita.

Je to selhání celé společnosti, můžeme za to všichni, říká Jurajda. Chyby se staly na několika úrovních, včetně ministerstva zdravotnictví a vlády. Chybí tu ale hlavně dlouhodobě nadrezortní řízení, něco jako odborná struktura, která by stála nad ministerstvy. Popisuje problémy, které má veřejná správa roky a které taky můžou za situaci, ve které Česko je. Skupina odborníků, která má vznikat kolem epidemiologa Petra Smejkala, by prý mohla situaci pomoct.

Země už není bezpečná, dochází ke změně v charakteru společnosti a národa, míní Jurajda. Ekonomicky na tom budeme v porovnání se srovnatelnými zeměmi prakticky nejhůř a dopady budou na desítky let. Může za to zavřené školství, které se podle Jurajdy projeví v dalším roztrhávání společnosti a posílení rozdílů mezi jejími vrstvami. Neúšpěšní, kterých bude přibývat, budou ty úspěšnější nesnášet.

Co se dá teď se situací Česka dělat? Kdo za ni může a jaké kroky nás do ní přivedly? Jaký je výhled na další týdny, měsíce a roky? Proč budou mít právě školy tak dalekosáhlé dopady? A poslouchali politici rady odborníků? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>