Video placeholde

Vladimír Polívka: Mámu bulvár zničil, Bolkova sláva mi nedělala dobře, pláč herců kvůli koronaviru odmítám

Vladimír Polívka se za poslední roky hodně posunul. Jinak se dívá na práci ve filmu a v divadle, sám na sebe i na svou rodinu. Kvůli slávě svých rodičů se v mládí stavěl na zadní, prý až přehnaně. V rozhovoru otevřeně a osobně popisuje, jak se na to období teď dívá. Bulváru nedá nic navíc, protože ničil jeho rodinu a hlavně matku Chantal Poullain. Jí strašně ublížil.

Polívka si teď tak trochu užívá toho, že může díky koronaviru vypnout. Kritizuje herce, kteří si na nedostatek práce v době pandemie stěžují a litují se. Není to podle něj na místě, řada lidí je na tom daleko hůř.

Sám má rád divadlo a kontakt s divákem i dalšími herci. Leccos si uvědomil i díky streamování divadelních představení před prázdným hledištěm. Film už pro něj není jen zdroj příjmu, díky kterému se může věnovat divadlu. Zjistil, že se v televizi může hodně naučit.

Téma dospívání a posouvání se v názorech se line celým rozhovorem. Polívka popisuje své dětství, kdy se těžce vyrovnával se slávou svých rodičů, Chantal Poullain a Bolka Polívky. Říká, že v Brně tehdy nemohl jít s otcem ani v klidu po ulici a přiznává, že s ním měl těžší období. Snaha dokázat vše po vlastní ose a jinak ale byla přehnaná a teď vidí, že to bývalo mohlo jít i lépe.

Česká televize teď uvádí film Anatomie zrady o kolaboraci Emanuela Moravce během protektorátu. Polívka v něm hraje nacistického důstojníka, který prošel během druhé světové války vývojem, od nadšení po realističtější pohled na válečná utrpení. Podle Polívky příběh filmu i jeho postava můžou lidem hodně předat, jsou totiž pořád aktuální. Zároveň s úsměvem dodává, že mu uniforma sekla.

Polívka je kritický i k současné vládě. Před časem velmi ostře vystoupil na demonstraci Milionu chvilek, čehož teď trochu lituje. Svoji motivaci detailně vysvětluje a říká, že mu vadí rozdělení lidí, třeba na pražskou elitu a venkov. Uznává, že výstupy umělců k politice můžou být kontraproduktivní, vyjádřit názor ale podle něj je třeba.

Proč by si teď herci neměli stěžovat na nedostatek práce? Co vyčítá Vladimír Polívka bulváru? V čem přeháněl svou reakci na slávu rodičů? Co si dnes můžeme vzít z příběhů nacistické kolaborace? A v čem všem se za poslední roky opravdu posunul?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>


Kdy může skončit karanténa? Byla vládní omezení přehnaná? Jak se může pandemie dál vyvíjet? Přečtěte si v novém tištěném Reflexu velký rozhovor s profesorem Pavlem Kolářem a imunologem Jaroslavem Svobodou >>>

Reflex 17/2020Reflex 17/2020|Archív