Video placeholde

Viroložka: Vakcína na covid-19 možná nikdy nebude, imunita může infekci zhoršit, bojím se pandemie chřipky

Opatření vlády proti koronaviru budou na místě až rok, říká viroložka Ruth Tachezy. Zatím nevím, jak velká část populace se již nemocí nakazila a jak vůbec fungují protilátky a imunita, tedy do jaké míry nás ochrání. Někdy je navíc možné, že imunita může další nákazu a infekci zhoršit.

Vakcína proti novému typu koronaviru možná nebude nikdy, tvrdí Tachezy s tím, že i to se už v minulosti stalo a žádná jistota tu není. Je to dlouhý a velmi drahý proces, u kterého hraje roli i to, jestli se vyplatí. Čekat na vakcínu jako na spásu tak možná není na místě. Zatím se není třeba bát mutací viru. Nemáme žádné zprávy o tom, že by se nějak podstatně měnil.

Naděje je chytrá karanténa, klíčové bude dostatečné a rychlé testování, míní Tachezy. Testovací kapacity se v minulém týdnu výrazně zlepšily a teď jsou dostatečné, dokonce větší, než je poptávka. Sama říká, že zažila komunismus a četla Orwella a chytré karantény se nejdřív bála. Poslední informace ji ale uklidnily.

Promořování je otazník. I to může být podle Tachezy naděje a nepochybně musí v nějakém směru probíhat, zatím ale nevíme to nejdůležitější, tedy do jaké míry nás získaná imunita ochrání a jak se virus přesně chová. Taky nevíme, jestli virus v organismu nesetrvává dlouhodobě a může později způsobit velké komplikace.

Jak můžou protilátky a imunita zhoršit další nákazu virem? Proč možná vakcína nikdy nebude? Co teď opravdu o novém koronaviru víme? Skutečně budeme žít v opatřeních proti koronaviru rok? Jak moc viry mutují? A proč by byla horší pandemie chřipky?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>