kalousek, k9

kalousek, k9 Zdroj: MICHAL ŠULA/MF DNES/Profimedia.cz

K9: Vrchol stupidity pro každého

Co jsme loni odvolili, dopřává nám vládní koalice nekonečný orgasmus: Ano, K9 - tedy něco jako devítku koaličních hlavounů. Navrhuji urychleně přijmout mediální zákon zakazující o K9 jakkoli referovat.

 

Označení K1 či K2 obvykle chápeme jako nejvyšší hory světa dobývané horolezci, tedy něco na způsob vrcholu lidského snažení. K9 v podání českých politiků ale znamená opak: něco na způsob pádu do propasti, na jejímž dně se ranění nešťastníci nakonec požerou zaživa. Legálně kanibalismus, myslím.

 

 

Málokdo – včetně mě, jehož i za to platí - tuší, co vlastně K9 je. Zvláštní druh placeného SM sexu? Tak nějak jsem ji chápal, dokud v ní pravidelně vystupovala Kristýna Kočí. Nebo špatná TV reality show? Na tu by ukazovalo angažmá pozdního Radka Johna, pro nějž nemám terminus technicus; snad jen že hlouběji, myslím mentálně, už to nejde. Anebo K9 opravdu znamená společné terapeutické spaní, jak zpravidla potvrzují záběry knížete Schwarzenberga? Ostatně ukazují na to i dosavadní výsledky vlády.

 

K9 prý řeší koaliční program. Spíš bych řekl, že K9 řeší…. Další K9! Co tahle koalice dala hlavy dohromady, zjistila, že de facto není koalice. Problém je, že se do K9 zamilovala i média, a zvlášť televize; jejich reportéři proto sledují účastníky K9 téměř nonstop, takže nám téměř nonstop mohou sdělit, že se K9 zase neshodla. Pokaždé, když v počátečním přehledu hlavních večerních zpráv slyším zmínku o K9, vypínám radši televizi. Fundovanější a zábavnější obraz o Česku vám poskytne i server Amatéři.cz.

 

 

Přitom Česko zdaleka není jedinou zemí, kde máme to štěstí mít vládní koalici – navíc tak nesourodou. Z nedávna to dobře znají z Německa, v současnosti si ji užívají ve velké Británii. Denně čtu britské noviny - a žádná zmínka o K2! Ano, vím: v Británii nemají to štěstí mít ve vládě Johna či celé VV, takže koaliční partneři nejsou spolupachatelé trestného činu. Přesto: tamní politici lidi obden neobtěžují žádnými K2, K3 ani K23. Prostě vládnou. A když to nejde, tak nevládnou. V jistých chytrých knihách se tomu říká demokracie.