Česko-italský olympijský krasobruslař Ondřej Hotárek

Česko-italský olympijský krasobruslař Ondřej Hotárek Zdroj: Viliam Buchert

Česko-italský olympijský krasobruslař Ondřej Hotárek
2
Fotogalerie

Italský olympionik Ondřej Hotárek jezdí na hudbu, kterou natočil Český národní symfonický orchestr

Na žádném olympionikovi, který startuje na hrách v jihokorejském Pchjongčchangu, se tolik neprolínají česko-italské vlivy jako na krasobruslaři Ondřeji Hotárkovi (34). Rodák z Brna, dnes ale občan Itálie, se už představil v soutěži týmů a ještě ho uvidíme v závodě sportovních dvojic. Se svoji partnerkou Valentinou Marchei pojedou na hudbu ze slavného filmu Amarcord, kterou natočil Český národní symfonický orchestr.

Ondřej Hotárek v neděli v Koreji Reflexu.cz řekl, že v soutěži sportovních dvojic by chtěl s partnerkou obsadit šesté až osmé místo. „Ale každé umístění v první desítce bych považoval za úspěch,“ dodal Hotárek. Ten navštívil v Koreji i Český dům a hrozně si jej pochvaloval, říkal, že něco podobného většina zemí na olympiádě nemá.

Italský krasobruslař se narodil Brně a původně i Českou republiku reprezentoval, ale když k sobě nenašel vhodnou partnerku pro kategorii sportovních dvojic, odešel do Itálie, kde se také oženil. Dnes žije v Comu na severu země. Od září 2010 je italským občanem.

Na vlast ale nezapomíná. Český dům ve městě Kangnung například navštívil s našimi krasobruslaři. „Jsem italský sportovec s českým srdcem,“ řekl Hotárek. Proto se rozhodl se svoji sportovní partnerkou spojit Česko a Itálii i při výběru hudby pro jejich volnou jízdu. Pojedou na hudbu z filmu Amarcord, který natočil v roce 1973 režisér Federico Fellini. Hudbu k tomuto legendárnímu dílu složil italský skladatel Nino Rota. A na CD jej pod řízením dirigenta Marcella Roty nahrál Český národní symfonický orchestr.

Ten v posledních letech často boduje ve světě s vystoupeními, na kterých zní hudba z filmů. V roce 2016 získal italský skladatel Ennio Morricone svého prvního Oscara za hudbu k filmu Osm hrozných režiséra Quentina Tarantina. A tuto hudbu k filmu také natočil Český národní symfonický orchestr. Ten v roce 1993 založil trumpetista Jan Hasenöhrl, který je i jeho ředitelem.


Pořadí zemí podle získaných medailí >>>

A kdo hraje z Čechů o další medaile? >>>

Tabulka s kompletním programem ZOH 2018 >>>

Hokejový program na ZOH 2018 >>>