Olympijské kuriozity: Plavec, který se topil, i skok, který se nedal změřit

Během více než stoleté historie olympijských her jsme se mohli setkat s celou řadou kuriózních situací i nevysvětlitelných jevů. Přinášíme vám výběr těch nejzajímavějších z nich.

Na olympiádě se můžete ocitnout i jako plavec, který nikdy neviděl bazén. Tedy pokud jste z Rovníkové Guiney a máte pro strach uděláno. Eric Moussambani se dostal na olympiádu bez splnění minimálních kvalifikačních předpokladů přes tzv. divokou kartu podporující rozvojové země. 

Plavat se sice naučil teprve osm měsíců před závodem, ale vzhledem k tomu, že ostatní dva plavci v jeho rozplavbě skočili do vody ještě před startem, a byli proto diskvalifikováni, vyhrál rozplavbu bez soupeře. Jeho výkon nebyl nijak ohromující časem, ale provedením. A tak se z něj po závodech stal hrdina a trenér národního plaveckého týmu Rovníkové Guiney.

Mimo doskočiště

S poněkud opačným problémem se v roce 1968 v Mexiku potýkal Bob Beamon. Fenomenální americký dálkař přidělal starosti tehdejším pořadatelům, když přeskočil maximální vzdálenost, na kterou měli technici nastevano optické měřidlo. Museli proto narychlo shánět klasické pásmo, aby mohli skok vůbec změřit.

Další kuriózní situace najdete ve videu.