Video placeholde
Lukáš Rohan po své finálové jízdě, která i s chybou znamenala stříbrnou medaili
Lukáš Rohan při semifinálových bojích na OH
Lukáš Rohan při semifinálových bojích na OH
Lukáš Rohan při semifinálových bojích na OH
Lukáš Rohan při semifinálových bojích na OH
15
Fotogalerie

První medaile pro Česko! Kanoista Rohan vybojoval v Tokiu stříbro

Kanoista Lukáš Rohan vybojoval na olympijských hrách v Tokiu stříbrnou medaili ve vodním slalomu a postaral se o první cenný kov pro českou výpravu. Šestadvacetiletý závodník nestačil při své olympijské premiéře jen na Benjamina Savšeka ze Slovinska, třetí skončil Sideris Tasiadis z Německa.

Rohan postoupil do finále čtvrtým časem ze semifinále. V závěrečném vystoupení sice nezopakoval čistou jízdu, hned na čtvrté brance si připsal dvousekundovou penalizací, ale poté již byl bezchybný a slaví největší úspěch v kariéře. Vítěz červnového Světového poháru v Praze zaostal za Savšekem o 3,71 sekundy.

Rodák z Mělníka se bezprostředně po projetí cíle zařadil na druhé místo a musel čekat, zda se na medailových pozicích udrží. Nejlepší trojice ze semifinále ale na své předešlé výkony nenavázala. Španěl Ander Elosegi skončil s jedním dotekem osmý, Novozélanďan Daniel Watkins dokonce devátý a nedařilo se ani ve druhé části závodu nejrychlejšímu Martinu Thomasovi z Francie, který nakonec obsadil páté místo,

Rohan ziskem stříbrné medaile navázal na svého otce a trenéra Jiřího, který byl druhý na olympijských hrách v Barceloně 1992 a Atlantě 1996 na deblkanoi společně s Miroslavem Šimkem.