Fotografie z nové knihy The Painted Bird – Photography essay.

Fotografie z nové knihy The Painted Bird – Photography essay. Zdroj: Jan Dobrovský/400 ASA

Fotografie z nové knihy The Painted Bird – Photography essay.
Fotografie z nové knihy The Painted Bird – Photography essay.
Fotografie z nové knihy The Painted Bird – Photography essay.
Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče
Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče
22
Fotogalerie

Film Nabarvené ptáče má i reprezentativní knihu fotografií od Jana Dobrovského

O filmu Václava Marhoula Nabarvené ptáče, kterému se rozsáhle věnuje i nové číslo tištěného Reflexu, už bylo řečeno a napsáno hodně. Ale dílo, které vyvolává tolik vášní a pozornosti, má i svoji další „odnož“. Tou je kniha The Painted Bird – Photography essay Jana Dobrovského, která přináší 110 fotografií, jež vznikly při natáčení filmu v letech 2017 a 2018. Zatímco z promítání filmu někteří zneklidnění diváci odcházejí, kniha působí zcela opačně – vybízí k návratům.

„Fotografie v knize určitě nejsou popisem vzniku velmi dobrého filmu. Chtěl jsem vytvořit samostatný příběh vyprávěný za pomoci fotek. Zachytit tu jemnou linii mezi skutečnem a filmovou fikcí, které se dají najít a zachytit jen v okamžiku mezi filmovým záběrem a jeho vznikem. Vznikla tak svébytná výpověď, která – podobně jako film – dovede naléhavě vyprávět i beze slov příběh, který je syrový a přitom hluboce lidský,“ říká ke svému dílu Jan Dobrovský.

Tato slova mohou znít nadneseně a sebestředně, ale listování knihou autorova slova potvrzuje. Některé fotografie sice působí jako pouhé dokumentární zachycení práce filmařů, ale většina z nich jsou samostatná umělecká díla s vysokou kvalitou. Snímky z nové knihy vznikly při natáčení Nabarveného ptáčete v Česku, na Slovensku, v Polsku a na Ukrajině. Dobrovský představuje pouze černobílé snímky, podobně jako v letos vydané knize Families, ve které se věnoval životu Romů v severních Čechách.

Mluvené slovo do ucha. Nabarvené ptáče jako audiokniha na webu ikiosek.cz >>>

Jan Dobrovský, který byl v minulosti známý především díky svým podnikatelským aktivitám, se fotografování věnuje dlouhodobě a je členem spolku 400 ASA (členy jsou i další známí fotografové Antonín Kratochvíl, Tomki Němec, Karel Cudlín, Alžběta Jungrová, Jan Mihaliček a Martin Wágner), jenž se věnuje právě dokumentární fotografické tvorbě.

Kniha, která vznikla při natáčení filmu Nabarvené ptáče, je na české poměry velmi reprezentativní, má dokonalou grafickou úpravu, včetně speciálního ořezu. Grafickou úpravu měl na starosti Jiří Karásek ze studia Marvil a vytiskla ji tiskárna Helbich v Brně.

The Painted Bird – Photography essay, fotografická kniha Jana Dobrovského, vydalo nakladatelství Paseka ve spolupráci s 400 ASA, Praha, 2019.

Snímky Jana Dobrovského si prohlédněte ve fotogalerii: