Rozpálený třetí den Szigetu v obrazech

Rozpálený třetí den Szigetu v obrazech Zdroj: Rockstar photagraphers

Rozpálený třetí den Szigetu v obrazech
Rozpálený třetí den Szigetu v obrazech
Rozpálený třetí den Szigetu v obrazech
Rozpálený třetí den Szigetu v obrazech
Rozpálený třetí den Szigetu v obrazech
21
Fotogalerie

Neúnavná a erotická Tove Lo, norská jemnost a Garrixův oheň. Rozpálený třetí den Szigetu obrazem

Na třetí den si organizátoři Sziget festivalu připravili zase o něco nabitější program. Vrchol večera obstaral po setmění DJ Martin Garrix, který nešetřil ohněm, rachejtlemi a kouřem. Ještě za světla ale předvedla Tove Lo takovou neúnavnou show, jaká by v televizi možná musela přijít až po 22. hodině.

Švédské softporno proti Orbánovi

Před večerními headlinery připravil Sziget už tradičně happening před hlavní stagí. Tentokrát pořadatelé rozdávali barevné bannery s ekologickými a lidskoprávními hesly, moderátoři na podiu je vybízeli, aby společně změnili svět. Je to zvláštní, ale v prostředí „ostrova svobody“ tyhle řeči nepůsobí křečovitě. Z festivalu se jim prostě daří dělat místo, které působí jako kus ideálního světa v tom našem. Tedy aspoň pro někoho ideálního.

Třeba pro Tove Lo. Jednatřicetiletá Švédka, oblečená tak, že byla spíš neoblečená, protancovala celou hodinu svého času a dostala Sziget do varu. Stihla před asi čtyřicetitisícovým davem zamávat duhovou vlajkou i ukázat prsa, jak má už vlastně na koncertech ve zvyku. To všechno ve dnech, kdy se v Maďarsku debatuje o plakátech Coca-coly s gay a lesbickými páry v budapešťském metru, kvůli kterým jeden konzervativní poslanec vyhlásil slavné značce bojkot.

Těžko říct, jestli Tove Lo reagovala na maďarskou situaci, když s duhovou vlajkou v ruce vyprávěla o své první lesbické lásce. Každopádně její show stála za to jak na poslech, tak pro mužskou (vlastně z části i ženskou) část publika i na pohled.

Oheň, oheň bude svítit

Po jejím koncertě většina davu zůstala na svých místech a ještě další tisíce „szitizens“ do něj přibyly. Následoval plánovaný vrchol večera, holandský DJ Martin Garrix. Každý rok si festival přichystá jednoho podobného „přehrávače“, kterého většinou doprovodí překvapiví hosti – v případě Garrixe to byl Macklemore. Zároveň si podobně jako Kygo i Garrix přivezl velké vizuální efekty. Ohňostroji, kouřem a hrou se světly publikum dobře rozparádil.

Sziget ale nabízí kromě koncertů superhvězd i dost programu, kde se nemusíte bát tlačenic. Stačí popojít dál ke stagi Global village a dát si revival Simona a Garfunkela u táboráku. Případně zajít na lehce bizarní potápěčskou performance z Jižní Koreje, při které se celou dobu sami sebe musíte ptát, jak Sziget až do Budapešti všechny tyhle exotické poklady přiveze.

A nakonec i druhá největší stage často funguje jako přehlídka teprve vycházejících talentů. V pátek před půlnocí patřila norské zpěvačce Anna of the north, která příjemným hlasem a trochu melancholickou hudbou dala vzpomenout na loňský koncert krajanky Aurory. A taky po Tove Lo předvedla zase opačný pól toho, co všechno dává hudebnímu světu Skandinávie. Tentokrát trochu jemnosti a severské krásy. Teď už jen posbírat Garrixovy rachejtle a druhá půlka Szigetu může začít.