Představení Šťastný princ.

Představení Šťastný princ. Zdroj: festival Arena

Petr a Matěj Formanovi
Cirque Trottola
Cirque Trottola
Představení Šťastný princ.
Představení Aladin.
15
Fotogalerie

Třetí ročník festivalu Arena Divadla bratří Formanů: Spousta divadla, cirkusu, hudby i vizuální tvorby

Třetí ročník open air festivalu Arena Divadla bratří Formanů se uskuteční od 12. do 26. června na Smíchovské náplavce u železničního mostu v Praze. Představí například novinku od světoznámých Cirque Trottola i světovou předpremiéru „Parbleu!“ od Atelier Lefeuvre&André, pražskou premiéru nového představení Matěje Formana „Šťastný princ“ a poprvé do ČR přiveze slavnou belgickou company Circus Ronaldo.

Diváci uvidí několik českých premiér a jednu světovou předpremiéru zahraničních představení. Světoznámý soubor Cirque Trottola uvede svou novinku „Campana“. Poprvé se v Praze zastaví belgický Circus Ronaldo s představením „La Cucina dell´Arte“ a návštěvníky čeká také světová předpremiéra představení „Parbleu!“. Nebude chybět ani produkce Divadla bratří Formanů s novinkou „Šťastný princ“ či pro festival na míru připravená vystoupení nové generace mladých umělců z DAMU. Vstup do areálu je po celou dobu konání festivalu zdarma. Vstupenky na jednotlivá představení jsou v prodeji na portálu GoOut.

„Z letošního výběru programu pro festival jsem nadšený. Byl to rok práce s obrovským úsilím, ale podařilo se nám domluvit hvězdy světového formátu s originálními představeními. Velmi oceňuji spolupráci s DAMU a jsem zvědavý, jak dopadne naše výzva dalším mladým umělcům. Jejich zapojení mě těší. Spoléhám na to, že si z představení každý vybere, a věřím, že pestrost a různost výběru dávají velkou naději, že tomu tak bude,“ říká Petr Forman, umělecký ředitel festivalu Arena Divadla bratří Formanů.

Místo konání nebylo zvoleno náhodně

Patnáctidenní festival nabídne letos také velmi oblíbené rodinné představení „Aladin“. Po vynikající zkušenosti z loňska, kdy se na festivalu představili zástupci mladé generace umělců z cirkusové školy FLIC z Turína, se letos mohou diváci těšit na studenty z pražské DAMU. Ti se do programu zapojí se dvěma kousky zpracovávajícími celospolečensky diskutovaná témata. „Spolupráce s bratry Formany je pro katedru nejen přínosná, ale v jistém slova smyslu i naplňuje jednu z linií našeho studijního programu. Konec konců Petr Forman je jedním z absolventů Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU. Pro studenty 2. ročníku to bude jedinečná a bezpochyby nesmírně přínosná příležitost prezentovat svou semestrální práci před náročným festivalovým publikem, a ještě k tomu hned v několika reprízách. Navíc scéna Obludária nabízí ideální prostor pro jejich semestrální zadání, kterým je kabaret/revue,“ konstatuje Jiří Havelka, vedoucí Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU.

Pro všechny návštěvníky je připraven doprovodný program v podobě dílen, divadelních představení, koncertů na souši i na lodi a průběžných výstupů účinkujících v areálu festivalu. Každý na festivalu také nalezne dostatek příležitostí k relaxaci v originálním prostoru na břehu řeky s výhledem na Vyšehrad. Výběr místa konání ovšem není náhodný: Festival se koná na místě, kde dříve stávala oblíbená Arena Pavla Švandy sloužící téměř 70 let jako divadlo i jako místo k setkávání.

„Festival Arena podporujeme i letos, a to včetně zajištění nepřetržitého zdravotnického dohledu v areálu festivalu. Festival je letos zase o něco delší s velmi nabitým programem. Doufám, že i díky tomu si jej užijí jako v předchozích letech také návštěvníci ze vzdálenějších částí naší republiky. Smíchovská náplavka opět poslouží i jako místo k relaxaci s nabídkou dobrého jídla a pití. Po celou dobu konání festivalu sem mohou lidé zavítat zdarma, takže pokud chce někdo strávit hezké odpoledne ve festivalovém areálu na břehu Vltavy, je určitě vítán,“ říká Aziz Jahić, marketingový ředitel zdravotnické skupiny EUC.

Na fotky letošních účinkujících se můžete podívat zde: