Básník, muzikant a výtvarník Pavel Zajíček

Básník, muzikant a výtvarník Pavel Zajíček Zdroj: Profimedia.cz

Pavel Zajíček v divadelní hře Pustina
Ivan M. Jirous, Egon Bondy, Pavel Zajíček
V kuchyni svého vinohradského bytu s fotografiemi starší dcery Míši (na levém snímku ještě s Jonášem, synem Davida a Michaely Němcových)
Pavel Zajíček
Básník, muzikant a výtvarník Pavel Zajíček
11
Fotogalerie

Legenda undergroundu Pavel Zajíček oslaví jedinečným koncertem 68. narozeniny

V pondělí 15. dubna oslaví své 68. narozeniny básník, spisovatel, hudebník a výtvarný umělec Pavel Zajíček. Při této příležitosti se v pražském Paláci Akropolis uskuteční koncert, který jeho význam pro českou, potažmo československou nezávislou tvorbu připomene.

Básník, autor písňových textů, muzikant a výtvarník Pavel Zajíček za minulého režimu nedostudoval ČVUT a pracoval jako dělník; myl okna, stavěl kulisy i domy, kácel stromy. Spolu s Mejlou Hlavsou založil roku 1973 jako dvaadvacetiletý experimentální kapelu DG 307, souputníka slavnějších Plastic People of the Universe – s nimi byl ostatně o tři roky později zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen na rok za (údajné) výtržnictví.

Chartu 77 podepsal hned po svém propuštění z vězení – živil se tehdy lepením pytlíků a kromě kapely, pro niž psal texty a s Hlavsou i hudbu, neměl co ztratit. Roku 1980 však emigroval do Švédska a posléze do New Yorku, takže po návratu do vlasti neměl nárok na důchod, po mozkové mrtvici pak ani na ten invalidní.

Večer věnovaný Pavlu Zajíčkovi zahájí projekce připomínající jeho soubor DG 307. Hudební část poté otevře uskupení Eturnity baskytaristky Evy Turnové, které představí několik zbrusu nových skladeb.

Poté vystoupí Svobodná místa, projekt, jehož základ tvoří Ivan Acher a Michal Nejtek a se kterým Pavel Zajíček vystupoval v roce 2011. Zároveň bude pokřtěna nahrávka, která se z tehdejšího vystupovaní zachovala. Jedná se o jeho jednorázové obnovení projektu speciálně určené pro tuto akci.

Večer uzavře Půlnoc, která v současnosti vystupuje již zcela výjimečně a jedno z mála letošních vystoupení odehraje právě při příležitosti Zajíčkových narozenin. Půlnoc hraje výhradně skladby Mejly Hlavsy a v několika písních zazní i texty Pavla Zajíčka, včetně několika, které v běžném repertoáru kapely chybí.

Další informace najdete na webu Paláce Akropolis >>>