Nová kniha pro mládež všeho věku H2O a poklad šíleného oka.

Nová kniha pro mládež všeho věku H2O a poklad šíleného oka. Zdroj: Galina Miklínová

Nová kniha pro mládež všeho věku H2O a poklad šíleného oka.
Nová kniha pro mládež všeho věku H2O a poklad šíleného oka.
Nová kniha pro mládež všeho věku H2O a poklad šíleného oka.
Nová kniha pro mládež všeho věku H2O a poklad šíleného oka.
4
Fotogalerie

Kniha „H2O a poklad šíleného oka“ řeší záhady ve stylu českého Harryho Pottera

Spisovatel, básník a textař Petr Stančík a ilustrátorka Galina Miklínová už loni překvapili knižní trh, když se jejich kniha „H2O a tajná vodní mise“ stala bestsellerem a pak získala ocenění Zlatá stuha 2018 za nejlepší dílo v kategorii beletrie pro děti. Letos proto připravili další pokračování, které se jmenuje „H2O a poklad šíleného oka“. Je to taková vzdálená česká obdoba Harryho Pottera. Samozřejmě v daleko útlejším a zcela jiném provedení. Je ale také založena na smyslné dramatičnosti a tajuplnosti.

Obě knihy Stančíka a Miklínové, jež mají v názvu H2O, jsou také hrátkami s vodou, která, jak ukázalo i letošní mimořádně suché léto, je něčím, bez čeho nemůžeme žít. Jak to ale vysvětlit dětem, když i ty už ze školky vědí, že stačí otočit kohoutkem a u nás bez problémů životodárná tekutina teče. Je v tom snad nějaká záhada či tajemství? Když do toho vložíte neobvyklý příběh, který se často odehrává i v podzemí, odhalíte pomocí kouzel v tomto směru mnohá tajemství.

Mustr knihy zůstává stejný jako v prvním díle – poutavá snaha o nadsázku, výstižný obrazový doprovod a vzdělávací podtext, který některé věci pomocí hesel a kreseb vysvětluje. Důvod je prostý: „H2O a poklad šíleného oka“ není jenom pro odrostlejší děti (skutečně malým dětem je lepší číst Červenou Karkulku a O perníkové chaloupce), ale uspokojí i dospělého čtenáře. Vlastně ideální je, když si rodič čte tuto knihu společně s dítětem. Podobně, jako u skvělé a napínavé Zahrady od Jiřího Trnky, u toho téměř jistě ani po namáhavém dnu neusnete.

„Aby děti četly, musíte použít formy, které jsou adekvátní současnosti,“ vysvětluje záměr autorů ilustrátorka Galina Miklínová, která je sama matkou dvou dětí. Petr Stančík pak dodává: „Já jsem vděčný za konkurenci internetu a počítačových her, protože i to může být dnes inspirací, jak napsat knihu pro děti.“

V názvu a vzorci vody H2O jsou ukryti hlavní hrdinové knihy - Hugo, Hubert a Ofélie. Vytvoří svůj klan a s pomocí „zmenšovátka“ podnikají dobrodružné výpravy. Proti nim stojí šílený profesor Hermenegild Vulpes, který s pomocí moderních technologií kuje proti školákům i společnosti pikle (chce například vyloupit Státní banku).

Přestože kniha je zdařilou sci-fi, má silný edukativní záměr. Na mnoha místech dětem něco představuje a přibližuje. Něco, co vychází z reálného života. Proto nese i určité ponaučení. Není to ale jenom klasické pohádkové schéma, že dobro vždy zvítězí nad zlem (i když v českých pohádkách je to zlo vždy hodně silné). V závěrečné části se objevují také morální poselství: „Přístroj muže zradit, kamarád nikdy“, nebo „Hrdina umírá jen jednou za život. Zbabělec tisíckrát denně.“

Knihu „H2O a poklad šíleného oka“ vydalo nakladatelství Abramis – Petr Stančík a oba autoři jsou zárukou toho, že na trh podle všeho právě přichází další bestseller. Navíc jak prozradili autoři, chystá se na příští rok třetí pokračování.

Petr Stančík (1968) je spisovatel, básník, dramatik a textař, který už pro děti napsal pohádkový horor Mrkev ho vcucla pod zem, pět napínavých dobrodružství Jezevce Chrujdy nebo knížku O Díře z Trychtýře. Pro dospělé pak vydal prózy Pérák, Mlýn na mumie (získala cena Magnesia Litera 2015 za prózu), Andělí vejce a Nulorožec. Galina Miklínová (1970) je zase ilustrátorka, režisérka a výtvarnice animovaných filmů. Je autorkou oblíbeného večerníčku O Kanafáskovi a pěti autorských krátkých filmů. Se spisovatelem Pavlem Šrutem přivedla na svět trilogii Lichožrouti (cena Magnesia Litera 2009, Nejkrásnější kniha roku 2009 i Magnesia Litera za knihu desetiletí). Na motivy prvního dílu natočila v roce 2016 svůj první celovečerní animovaný film Lichožrouti, který získal mnoho ocenění. Pro děti celkem ilustrovala více než 30 knih.