Premiéra snímku režisérky Ireny Pavláskové podle románu Philipa Rotha je prozatím plánována na 10. října 2019.

Premiéra snímku režisérky Ireny Pavláskové podle románu Philipa Rotha je prozatím plánována na 10. října 2019. Zdroj: Archiv Prague Movie Company

Philip Roth, autor románové předlohy chystaného snímku, v New Yorku.
V Pražských orgiích Ireny Pavláskové si zahrají Pavel Kříž, Ksenia Rappoport, Jonas Chernick.
Režisérka, scenáristka a koproducentka snímku Irena Pavlásková a herec Jonas Chernick
3
Fotogalerie

Pražské orgie: Odstartovalo natáčení filmu podle knihy amerického držitele Pulitzerovy ceny Philipa Rotha

Režisérka Irena Pavlásková napsala scénář ke svému sedmému celovečernímu filmu podle knihy v květnu zesnulé americké literární legendy, držitele Pulitzerovy i Man Bookerovy ceny Philipa Rotha. V hlavních rolích se představí uznávaný kanadský herec Jonas Chernick a Ksenia Rappoportová, držitelka prestižního ocenění pro nejlepší herečku MFF v Benátkách. Jak vznikla novela Pražské orgie a jak se točí snímek podle ní?

Jak P. Roth pomohl M. Kunderovi a I. Klímovi

Philip Roth byl vždy nakloněn Čechům obecně a českým literátům zvláště. Už v 70. letech psával do prestižních amerických časopisů recenze a úvody ke knihám Milana Kundery nebo Jiřího Weila, v roce 1980 pod názvem Nejoriginálnější kniha sezóny uveřejnila populární příloha deníku The New York Times, Book Review, Rothovo interview s Milanem Kunderou, které nesporně napomohlo celosvětovému vzestupu popularity druhého zmíněného.

Když pak anglicky vyšel nejlepší román tehdy zakázaného Ivana Klímy Láska a smetí, vychválil jej Philip Roth v obsáhlé recenzi v New York Review of Books, kde pak roku 1990 vyšel i velký rozhovor Roth–Klíma.

Pražské orgie

Roku 1974 Roth inicioval založení edice Spisovatelé z té druhé Evropy v newyorském nakladatelství Penguin a jednu dobu byl i šéfredaktorem této řady, dávající prostor východoevropským disidentům. Z ČSSR byl nakonec vypovězen, ale podle všeho si tu mnohé užil. Důkazem budiž novela Pražské orgie z roku 1984, v níž se jeho nejznámější, hned devětkrát literárně využitý hrdina, prozaik Nathan Zuckerman, vydává v půli 70. let do normalizační Prahy hledat rukopis povídek za války umučeného židovského spisovatele a namísto toho nachází podivuhodný svět režimem umlčených autorů.

Prostopášné mejdany v bytě spisovatele a spolupracovníka tajných služeb Jiřího Muchy se do knihy obtiskly v podobě divokých večírků u spisovatele Klenka na Kampě, i další postavy mají reálné předlohy (B. Hrabal, P. Kohout…).

U Philipa Rotha v obýváku

Práva na zfilmování Pražských orgií získala režisérka Času sluhů nebo saudkovského Fotografa Irena Pavlásková, která spolu se svým synem spisovatele před více než třemi lety navšívila v jeho sídle v Connecticutu. „Byl přátelský a otevřený. Není to člověk, který hýří úsměvy na všechny strany, ale cítíte v něm tu opravdovost a zájem, když s vámi hovoří,“ vzpomíná Irena Pavlásková, která s Philipem Rothem hovořila o tématu knihy, o totalitě i o své rodině.

Po tříhodinovém povídání ji ujistil, že jí práva poskytne. Režisérka scénář po dohodě s Philipem Rothem psala sama a na základě léta trvající vzájemné korespondence na spisovatelovu prosbu několik scén doplnila. Obecně prý byl muž s pověstí samotáře velmi nápomocný a vstřícný.

Klára Issová i Jan Hrušínský

Nathana Zuckermana hraje v Pražských orgiích kanadský herec, scenárista a producent Jonas Chernick, roli Olgy ztvární ve filmu ruská herečka Ksenia Rappoport; dále ve snímku uvidíme Pavla Kříže, Kláru Issovou, Jiřího Havelku, Miroslava Táborského, Martina Stránského, Jana Hrušínského nebo Petra Vondráčka.

Film produkuje společnost Prague Movie Company Ireny Pavláskové a Viktora Schwarcze, držitele Českého lva pro nejlepší film za snímek Poupata. Jako nezávislý producent je podepsán pod dvěma desítkami českých filmů, s Irenou Pavláskovou spolupracoval na filmech Zemský ráj to napohled (2009) a Fotograf (2015).

V článku jsou použity pasáže z causy Philip Roth, která vyšla týden po spisovatelově úmrtí v Reflexu z 31. května 2018.