Video placeholde
Venkovní výstava Paměť národa '68 v Dejvicích
Venkovní výstava Paměť národa '68 v Dejvicích
Venkovní výstava Paměť národa '68 v Dejvicích
Venkovní výstava Paměť národa '68 v Dejvicích
Venkovní výstava Paměť národa '68 v Dejvicích
6
Fotogalerie

50 let od sovětské okupace: Výstava Paměť národa ’68 připomene osudy lidí, kteří invazi prožili na vlastní kůži

V pražské Dejvické ulici začala ve středu 15. srpna venkovní výstava Paměť národa ‘68. Připomene padesáté výročí okupace Československa prostřednictvím příběhů a fotografií. Slavnostní vernisáž proběhne v úterý 21. srpna od 13 hodin v prostoru Šesťák na Vítězném nám.  Výstava skončí 4. září. 

Velkoformátové panely na cestě z Vítězného náměstí na Hradčanskou přiblížují na příbězích 15 pamětníků nejen samotný vstup vojsk pěti zemí Varšavské smlouvy v noci z 20. na 21. srpna 1968, ale i události, které invazi předcházely – některá vyprávění začínají už v roce 1967.

"Výstava i doprovodná publikace, kterou vydáváme, nabízejí pohled na srpen 1968 z mnoha úhlů — jak okupaci prožíval komunistický funkcionář, který se ujal řízení narychlo svolaného stranického sjezdu nebo jak na příjezd sovětských tanků reagovali horníci v Havířově či co se dělo v Liberci, který byl po Praze městem, ve kterém si invaze vyžádala nejvíce obětí,” přibližuje výstavu její autor Michal Šmíd, správce portálu Paměť národa.

Dobové letáky i plakáty

Autoři výstavy chtěli mimo jiné popsat, jak lidé v Československu přicházeli o nově nabytý pocit svobody. Snažíme se připomenout, že naši zemi po dlouhá desetiletí okupovala cizí armáda, ale i to, že to byli českoslovenští komunisté a jejich přisluhovači, kdo lidem ničil život,“ doplňuje Šmíd.

Důležité místo na výstavě mají vedle jednotlivých příběhů i fotografie a především pak dobové letáky a plakáty - ty jsou jedinečným dokumentem tehdejší snahy o sebevyjádření šokované veřejnosti.

Musíme mít na paměti, kdo za okupací stál a co se tehdy stalo. Zejména je toto důležité připomínat mladší generaci, která si asi sotva umí představit, jaké to tehdy muselo být v srpnu 1968, když lidé během několika hodin zažili zradu a zklamání,” vysvětluje Ondřej Kolář, starosta Prahy 6, která se na výstavě podílí.

Vzhledem k místu konání výstava mapuje i události, které se odehrály v Praze 6 — protesty studentů Strahovských kolejí na podzim 1967 či to, že v noci z 20. na 21. srna 1968 přistáli první okupanti na ruzyňském letišti a první tanky přijížděly do centra Prahy po "Lenince" — dnešní Evropské třídě.

Doprovodný program

Slavnostní vernisáž se bude konat v den 50. výročí počátku sovětské okupace Československa, v úterý 21. srpna 2018 od 13 hodin v prostoru Šesťák na Vítězném náměstí v Praze 6 za účasti starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře, ředitele organizace Post Bellum a zakladatele Paměti národa Mikuláše Kroupy, autora výstavy Michala Šmída a dalších. Na vernisáži vystoupí Monika Načeva se smyčcovým kvartetem Pavla Bořkovce.

S autorem výstavy Michalem Šmídem se zájemci budou moci setkat také na jeho autorské přednášce „Kulky za roh nelétají“, která proběhne ve čtvrtek 23. srpna od 18 hod. v Masarykově salonku na Dejvickém nádraží.

Kromě výstavy Paměť národa ´68 najdete v Praze 6 i velkoformátové fotografie Josefa Koudelky z jeho cyklu Invaze 68, jejichž vystavení na Vítězném nám. realizuje Národní galerie v Praze.

Paměť národa také usiluje o uspořádání výstavy ke stoletému výročí vzniku Československa. Více se dozvíte ve videu na začátku článku a na stránkách nastalina.cz.

Velký speciál o srpnové okupaci najdete ZDE >>>