Olomouc a s ní i festival žije z mladých lidí a hlavně studentů Univerzity Palackého, která festival pořádá. Filmy na festivalu však zasáhnou každého.

Olomouc a s ní i festival žije z mladých lidí a hlavně studentů Univerzity Palackého, která festival pořádá. Filmy na festivalu však zasáhnou každého. Zdroj: Martin Školoud

WATCH & KNOW. Moto, které provází festival už třetí rok, vystihuje jeho důraz na popularizaci vědy.
Centrum dění se nacházelo v bývalém jezuitském konviktu. Barokní stavba v současnosti slouží jako umělecké centrum Univerzity Palackého v Olomouci.
Znečišťování oceánů plasty. Netradiční výzdoba sochy anděla odkazuje na jedno z témat, které festival přinesl.
Takovou kulisu má málokdo. Barokní kaple Božího Těla je součástí bývalého konviktu. Během AFO hostila několik koncertů i přednášek.
Do Olomouce přijela řada významných vědců, publicistů, nebo i bývalý kandidát na prezidenta Jiří Drahoš
18
Fotogalerie

#AFO53: Filmoví popularizátoři vědy z celého světa se setkali v Olomouci na festivalu vědeckých filmů

Festival populárně-naučných filmů Academia film Olomouc (AFO) už od roku 1966 spojuje vědce, dokumentaristy a filmaře, aby přinesl mezi lidi jejich práci. Z komorních setkání se během let stala mezinárodní akce, kde se potkávají lidé ze všech koutů světa. Celá organizace je v rukou bývalých i současných studentů Univerzity Palackého v Olomouci, která festival pořádá.

 

Letos se lámaly rekordy. Festival probíhal od 24. do 29. dubna a celkem dorazilo 7105 návštěvníků, to je nejvíce v celé jeho historii. Do toho čísla je započítáno i 500 hostů, kterých bylo také více než na předchozích ročnících. Řada z nich se dostavila na závěrečné udílení cen do Reduty Moravské filharmonie Olomouc. Diváckou cenu, ale i zvláštní ocenění Mezinárodní poroty získal emotivní, biografický snímek Jane z produkce National Geographic, který zachycuje život a dílo bioložky Jane Goodall známé především díky jejímu poznání v oblasti chování šimpanzů.

Tento ročník měl několik témat, ale tím hlavním byla ekologická otázka znečišťování oceánů. Další programové sekce se zabývaly například závislostmi ve všech jejich myslitelných podobách, nebo vulkány po celém světě.