Miloš Forman

Miloš Forman Zdroj: Foto: Nguyen Phuong Thao, ara

Forman už má doutníky dávno zakázané.
Miloš Forman
První manželku Janu Brejchovou režisér poznal, když jí bylo 16 let.
S druhou ženou Věrou Křesadlovou se rozvedl po 35 letech.
2011: Forman s manželkou Martinou při své poslední návštěvě v Česku.
12
Fotogalerie

Zemřel oscarový režisér Miloš Forman. Tvůrci Amadea bylo 86 let

Režisér Miloš Forman, držitel dvou Oscarů za nejlepší režii, zemřel v pátek 13. dubna v USA. Čáslavskému rodákovi bylo 86 let. Jeho manželka řekla ČTK, že zemřel náhle po krátké nemoci. Forman patřil k nejslavnějším z českých rodáků.

„Jeho odchod byl klidný a po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími,“ řekla ČTK jeho žena Martina Formanová.Poslední rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu, dodala. 

Forman je považován za jednoho z největších a světově nejproslulejších filmových režisérů se svébytným rukopisem. Úspěchy zaznamenal u diváků i kritiky. Je držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii, tří Zlatých glóbů a ceny BAFTA.

Režisér žil léta v Americe, kam z okupovaného Československa utekl na konci 60. let, aby mohl dál svobodně a volně tvořit.

Získal dva Oscary – za filmy Přelet nad kukaččím hnízdem (1976) s Jackem Nicholsonem v hlavní roli a Amadeus (1984), který se natáčel v komunistické Praze. Byl držitelem také tří Zlatých glóbů – za filmy výše jmenované a za snímek Lid versus Larry Flynt (1997). 

Miloš Forman byl třikrát ženatý. V roce 1958 se oženil s herečkou Janou Brejchovou. Jejich manželství vydrželo čtyři roky. O dva roky později si vzal Věru Křesadlovou, s níž byl 35 let, než potkal mladou modelku a studentku Martinu Zbořilovou. V roce 1998 se jim narodila dvojčata Andy a Jim, následujícího roku se vzali. Z manželství s Věrou Křesadlovou měl Forman dva syny, také dvojčata, Petra a Matěje. 

Opustili nás v roce 2018: Sebevraždy mladých, zabijácké rakoviny i nehody >>>