Dochovaná fotografie ze hry BBC

Dochovaná fotografie ze hry BBC Zdroj: Wikipedia Commons

Robot, české slovo, které dobylo svět. Před 85 lety BBC poprvé odvysílala Čapkovo R.U.R.

Doktor Who je možná nejdéle vysílaným sci-fi na obrazovkách BBC, ale dá se říct, že český předchůdce kultovního seriálu by jej v podstatě strčil do kapsy. Přesně před 85 lety totiž britské vysílání poprvé pustilo do televizního éteru hru Karla Čapka R.U.R., v níž bylo použito nyní světoznámé slovo s českým základem – robot.

Karel Čapek. Symbol prvorepublikové vzdělanosti, kultury, nadčasové, varující a lidské žurnalistiky i literatury. Právě jeho drama R.U.R. se přesně před osmdesátipěti lety dostalo do britského éteru, čímž se slovo robot postupně dostávalo do povědomí zahraniční veřejnosti. Jeho základ je český, na což dnes anglicky hovořící svět zapomíná. Slovo „robot“ přitom vzniklo ze slova robota, tedy závislé práce pro vrchnost.

V kontextu československých dějin je více než škoda, že se inscenace BBC nedochovala jako záznam. Víme jen, že byla odvysílána v pro moderní dějiny tak kritickém roce 1938, a to právě 11. února. Inscenace trvala jen lehce před 30 minut a její hlavní motiv byl inspirován právě Čapkovou hru – roboti, kteří se vzepřou lidské nadvládě, a uspořádají vzpouru. Nadčasový motiv musel v roce 1938 pohnout společností – rok, kdy došlo k podpisu mnichovské dohody, o níž v Británii doufali, že přinese mír.

R.U.R. však není jenom o vzpouře a nenávisti, ale také o naději a síle dobra, která umí leccos zvrátit. I tuto ideu Čapek do díla umně vetknul – což odrážela i britská inscenace. Hra z roku 1920 se stále řadí mezi průkopníky žánru sci-fi, navíc s trvalým odkazem slova, které se snad jako jediné české slovo dostalo do většiny světových jazyků.

Čapek se narodil 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích a zemřel v Praze 25. prosince 1938. Patřil k nejvýznamnějším osobnostem meziválečné české společnosti. Jeho dnešní příznivci se každoročně v den jeho úmrtí scházejí u jeho hrobu na Vyšehradě, více než půl století setkání organizuje Společnost bratří Čapků. Čapek zemřel na následky zápalu plic a ve chvílích těžkých pro český národ i pro něj samého: těžce nesl události roku 1938, Mnichovskou dohodu a po ní následující kapitulaci.