Kniha, která dokáže něco změnit.

Kniha, která dokáže něco změnit. Zdroj: archiv

Učitel tvůrčího psaní René Nekuda.
Prodej výsledné knihy, jejíž název ve svahilštině znamená „žádnej problém“, umožní získat peníze na nákup učebnic pro děti v Keni.
Kniha Hakuna Matata, jež je inspirována osudy devatenácti lidí žijících v jednom z největších afrických slumů v keňské Kibeře.
"Celková částka, která z prodeje knihy Hakuna Matata přibude na transparentním účtu projektu, bude v létě 2017 pod mým dohledem odvezena do Keni, kde za ni bude dovybavena již fungující knihovna sdružení Amani Kibera," uvedl pro reflex.cz René Nekuda.
Kniha Hakuna Matata, jež je inspirována osudy devatenácti lidí žijících v jednom z největších afrických slumů v keňské Kibeře.
7
Fotogalerie

Kniha, která dokáže něco změnit: Hakuna Matata – příběhy, které dělají radost i pomáhají

Kniha, která dokáže něco změnit. I tak by se dala popsat nová sbírka povídek  Slum, jehož populace přesahuje milion obyvatel, navštívil spisovatel a lektor tvůrčího psaní René Nekuda a zrodil se nápad vytvořit jedinečnou knihu, která bude nejen rozdávat radost, ale i pomáhat.

Díky sbírce textů začínajících autorů z Českérepubliky, Belgie a ze Španělska se učilo přes 200 lidí vyprávět příběhy. A prodej výsledné knihy, jejíž název ve svahilštině znamená „žádnej problém“, umožní získat peníze na nákup učebnic pro děti v Keni.

Knize, která oslavuje příběhy, dali tvar nejen účastníci Nekudových kurzů tvůrčího psaní v Českérepublice, ale i studenti škol tvůrčího psaní ve Španělsku a v Belgii. Ve společnéknize se tak setkalo 30 autorů, 25 povídek, 19 životních příběhů, 12 zahraničních textů, 5 překladatelů a 4 země.Jinýkontinent, různékultury, a přesto velmi podobnépříběhy. Hakuna Matata je ale víc než jen další sbírka povídek, je to komplexní projekt o propojování, hlubším porozumění a efektivní pomoci a drží se hesla: „Dej hladovému rybu a nasytíš ho na jeden den. Nauč ho rybařit a nasytíš ho na celý život.“

„V roce 2013 jsem navštívil keňský slum Kibera a vedl rozhovory s místními obyvateli. Jejich příběhy mne zaujaly, a protože i v rámci kurzů tvůrčího psaní učím vyprávět příběhy, napadlo mne spojit dohromady pomoc dětem, kterémají hlad po vzdělání, a zároveň studentům tvůrčího psaní nabídnout možnost představení jejich povídky širokému spektru čtenářů. Za pomoci neziskovéorganizace Amani Kibera pod vedením Bena Ooko jsme vytvořili celkem 19 rozhovorů s kiberskými obyvateli o jejich snech i problémech, kteréje provázejí na každém kroku. Ty se staly inspirací pro evropské autory a tyto povídky vlastně dokazují, že jádro lidství je všude stejné, jen kulisy se mění. Mám radost, že projekt již v této fázi přitahuje spoustu nadšených lidí, kterým není život okolo lhostejný a kteří se nebojí podporovat začínající autory a rozvoj lidí v cizí zemi. Bez čtenářů to ale nebude mít smysl. Celková částka, která z prodeje knihy Hakuna Matata přibude na transparentním účtu projektu, bude v létě 2017 pod mým dohledem odvezena do Keni, kde za ni bude dovybavena již fungující knihovna sdružení Amani Kibera. Do tév současnosti dochází více než 3000 dětí. Stále ale bohužel velkémnožství základních učebnic chybí,“říká duchovní otec knihy a iniciátor projektu RenéNekuda.

Hakuna Matata vyjde 25. října 2016 v brněnském nakladatelství U Veverky. Prodejní cena knihy je 299 Kč a veškerý zisk poputuje v létě 2017 do knihovny sdružení Amani Kibera na její kompletní dovybavení. Celý produkční tým, včetně autorů, se zřekl svého nároku na honorář.

Ukázky rozhovorů s kiberskými obyvateli najdete zde:celkem 19 rozhovorů

Slavnostní křest spojený s koncertem proběhne 26. listopadu 2016 od 19:00 v centru Prahy. Moderuje Ester Kočičková a vstup bude dobrovolný.

Celý produkční tým, včetně autorů, se zřekl svého nároku na honorář.Celý produkční tým, včetně autorů, se zřekl svého nároku na honorář.|archiv Reného Nekudy