Daniela Kolářová a Zdeněk Svěrák

Daniela Kolářová a Zdeněk Svěrák Zdroj: ČTK

Herečka Daniela Kolářová
Herečka Daniela Kolářová
Herečka Daniela Kolářová
Herečka Daniela Kolářová
Herečka Daniela Kolářová
7
Fotogalerie

Herečka Daniela Kolářová slaví životní jubileum, excelovala ve filmech s Hanzlíkem i Svěrákem

Na samotě u lesa, Vratné lahve, Obecná škola, Taková normální rodinka, Noc na Karlštejně, Kulový blesk, Léto s kovbojem a tak dále. Co film, to divácký hit a perlička v truhle české či československé kinematografie. Všechny uvedené snímky mají jedno společné: nepřehlédnutelnou roli v nich sehrála Daniela Kolářová. Dnes si tato populární herečka připomíná významné životní jubileum 70 let.

Daniela Kolářová se narodila 21. září 1946 v Chebu, ale krátce po svých první narozeninách se stěhuje s matkou do Karlových Varů. Důvodem byl rozvod jejich rodičů, svého otce poznala až v pěti letech. Svou hereckou „kariéru“ odstartovala již v devíti letech, kdy získala malou roli v pohádce Císařovy šaty. Během studia na karlovarském gymnázium se angažovala ve studentském divadle a záhy tak opustila svoji původní plán jít studovat vysokou sportovní školu.  

V letech 1964 až 1968 se hereckému řemeslu učila na DAMU, kde se seznámila i se svým budoucím manželem Jiřím Ornestem. Po absolvování školy v roce 1968 nastoupila do Divadla S. K. Neumanna, od roku 1971 do loňského prosince byla členkou Divadla na Vinohradech. Nyní účinkuje na malých pražských scénách. Za svůj herecký výkon v inscenaci U cíle Thomase Bernharda v pražském Divadle Komedie získala koncem března 2005 Cenu Alfréda Radoka za ztvárnění postavy matky.

Nesmazatelnou stopu po sobě Daniela Kolářová zanechala především na filmovém plátně. Jedním z jejích nejčastějších hereckých partnerů byl Jaromír Hanzlík (mnoho lidí je mylně pokládalo i za skutečné partnery v běžném životě), nezapomenutelné role ztvárnila i po boku Zdeňka Svěráka. Z rolí mladých ztřeštěných žen (Taková normální rodinka, Léto s kovbojem) se Kolářová časem přehrála do rolí rodinných či vážnějších (Na samotě u lesa, Obecná škola či Vratné lahve). Blýskla se i v hudebně historickém evergreenu Noc na Karlštejně. Dětští diváci ji pamatují ze seriálu My všichni školou povinní či ze snímků Lucie, postrach ulice či A zase ta Lucie. Zápornějších rolí měla spíš po málu, ale i ty ztvárnila s bravurou (například PF 77; Život a doba soudce A. K. či Polednice).

 

Daniela Kolářová je podruhé vdaná za herce Jiřího Ornesta. Spolu mají dva syny Šimona a Matěje. Největším koníčkem Daniely Kolářové je zahradnictví. Věnuje se i charitě, je předsedkyní správní rady nadace pečující o dospělé lidi s mentálním postižením. Ve svém volném čase se věnuje rýpání v hlíně, chození po horách, poslechu hudby a četbě knih, z nichž má nejraději Andersenovy pohádky. Po listopadu 1989 zasedala i dva roky parlamentu, ale po dvou letech z politiky odešla „znechucena a absolutně zdevastovaná.“