Hlavní roli si zahrál v seriálu Narcos  Wagner Moura.

Hlavní roli si zahrál v seriálu Narcos Wagner Moura. Zdroj: facebook.com/Narcos

Další dávka kokainu a špinavý country aneb Víme, co musíte a nesmíte slyšet, vidět a číst

Narkobaron Pablo Escobar už nebuduje své impérium. V druhé sérii Narcos, kterou nedávno uvolnil Netflix, bojuje o holé přežití. Wagner Moura hraje svou životní roli. Recenzent Šimon Šafránek tvrdí, že v seriálu jsou špatně napsané ženské postavy, náplastí budiž mohutné penzum informací, jež se dozvíme o kokainu.

Není seriál jako seriál. Dlouho jsem neměl tak protichůdné pocity jako při sledování prvních dílů televizního životopisu Heinricha Mattoniho, muže, který prodával vodu. Režisér Marek Najbrt (46), jenž si udělal jméno mimo jiné generačními filmy Mistři a Polski film, se ze všech sil pokouší rozehrát scénář Petra Zikmunda (vlastním jménem Jana Otčenáška). Jde to ztuha. Otčenášek (69) byl za ředitelování Jiřího Janečka spolu s Ivanem Hubačem (třiašedesátiletý autor Sanitky 2 svému nerozlučnému kamarádovi látku dramaturgoval) fakticky neomezeným vládcem nad dramatickou tvorbou, které tehdy v ČT kvalitní pšenice fakt nekvetla. Jak je vidět, staří bardi dostali novou šanci za sto miliónů korun. Proč ne, kdyby to bylo super. Jenomže takhle se vcelku nápaditě režírující Najbrt s velkým rozpočtem v zádech sísyfovsky pere s těžkopádným, doslovným scénářem obdařeným příšerným voice overem.

Slavný psychiatr Radkin Honzák zve na stránkách našeho časopisu na Staré Město pražské, kde v Haštalské ulici stojí dům č. p. 795, který „zázrakem unikl demolici při asanaci na začátku minulého století a přežil nenápadný a ničím nevýznamný až do povodní na počátku tohoto století. Jak se propadla dlažba okolo, vstoupili do sklepení archeologové a našli tam pravou alchymistickou dílnu, kam tajnou chodbou z Hradu docházel Rudolf II.“ Jakkoli to zní nepravděpodobně, připomínám, že psychiatrům bychom měli věřit. Dobrý tip na víkend, pokud bude horko.

Horko by asi bylo i na stadiónu Bohemky, kdyby tam proběhla zamýšlená premiéra filmu FC Roma, jak si jeho tvůrci představovali. Partička fotbalových fanoušků poleptána rasismem začala vyhrožovat, a tak z toho sešlo. Holt, blbost kvete v každém klubu.

Video placeholde
Slim Cessna's Auto Club - This How We Do Things In The Country • Youtube.com / GlitterhouseTV

„Proklatě špinavé country,“ domnívá se editor Reflexu Matěj Bartošek. „Když hrají Slim Cessna’s Auto Club, Michal Tučný se asi obrací v hrobě. Čeští fanoušci mají jejich divoké koncerty rádi; před dvěma roky například nadchli publikum na Colours of Ostrava.“ Takže 22. září v pražském Lucerna Music Baru a 25. v Brně v Kabinetu múz.