Zuzana Mauréry

Zuzana Mauréry Zdroj: ČTK

Karlovarské skóre: Vrabec, strašidla a dva české body

Dva (skoro)české filmy bodovaly v soutěži 51. mezinárodního festivalu Karlovy Vary. Do nebe za letos zesnulým Janem Němcem putovalo Zvláštní uznání poroty, jíž se líbil jeho osobitý Vlk z Královských Vinohrad. A nejlepší herečkou se stala Zuzana Mauréry, Slovenka, jíž obsadil Jan Hřebejk do titulní role normalizačního dramatu Učitelka.

“Jan Němec se neloučil, on byl on the road again. Myslím, že by ocenil, kdybychom tuto cenu vzali ne jako pietu, ale pozvánku do kina na všechny jeho odvážné filmy,” poděkovali Němcovi spolupracovníci v čele s producentem Tomášem Michálkem. Lépe to říct nemohli: o Němcově nedokončeném opusu se totiž od první projekce mluvilo jako o favoritovi a zasloužil by rozhodně víc, než jen obligátní cenu útěchy.

Zuzana Mauréry zase publiku připomněla, v čem tkví hlavní přínos tvůrčí osobnosti Jana Hřebejka. Ačkoli jako film je jeho Učitelka víc televizním cvičením než filmem hodným poct, talenty, jež pro ni (nikoli poprvé) “objevil” za hranicemi, tento nedostatek kompenzují. S Mauréry snímek stojí a padá, a tak můžeme být stejně jako ona rádi, že si pro ni “na malé bratislavské pódium” dojel. “Jsme šťastni a ani jsme v to nedoufali. Myslím, že náš snímek má svým tématem stále co říci,” řekla Mauréry na konto příběhu o soudružce, jež své svěřence a jejich rodiny z moci funkce manipuluje a zneužívá.

Tichý vrabec

Hlavní cena Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech putovala do Maďarska. Ve Velkém sále hotelu Thermal ji převzal režisér Szabolcs Hajdu, autor a současně i hlavní protagonista Rodinného štěstí (ano, toho samého filmu, jenž u kafe v Puppu opěvovala i neúnavná americká hvězda Michael Shannon). Zvláštní cena poroty připadla Zoologii režiséra Ivan Tverdovského. V soutěži dokumentů zvítězil americký snímek LoveTrue izraelské režisérky Almy Harelové. A soutěži Na východ od Západu kraloval autobiograficky laděný debut gruzínské filmařky Rusudan Glurdžidzeové Dům těch druhých.

Druhou červnovou sobotu našly svého majitele také hned dvě Ceny prezidenta festivalu. První dostal oscarový scenárista Charlie Kaufman, jenž ve Varech strávil celý týden a publikum v Thermalu ohromil děkovnou řečí v češtině. "Dobrý večer. Je to pro mě velká čest být na tomto festivalu. Doufám, že mi rozumíte. Děkuji vám, čau," vystřihl nevyléčitelně tichý autor bez nápovědy a spatra.

“On je neskutečný. Tím, jak působí plaše, vás až dojímá, je to takový vrabčák, co vypadne z hnízda a lidi kolem chodí a nevšímají si ho,” popsal o pár hodin dříve Jiří Bartoška. ”Včera před večeří se mě s obavami zeptal: A budu na tom ceremoniálu muset něco říkat? Ujistil jsem ho, že ne. - Tak to moc děkuju, vydechl vděčně.”

Strašidla

Druhým laureátem prezidentské trofeje se stala čerstvá pětaosmdesátnice Jiřina Bohdalová, herečka, jež má na kontě skoro stejně filmů, jako kolik je jí let. Ve Varech uvedla politický thriller Ucho, jenž v roce 1970 natočil Karel Kachyňa; ani jemu nezapomněla při přebírání poděkovat. Ve výčtu těch, jimž adresovala svůj dík, nechyběl ale ani Zdeněk Zelenka (“”za to, že mi rozumí a myslí na mě”), Jan Procházka, Jiří Hubač, Zdeněk Podskalský či Jiří Strach, který jí po mnoha letech vátil na filmové plátno snímkem Vrásky z lásky. A zmínila dokonce i Jiřího Bartošku. “Moc často jsme spolu před kamerou nestáli, prý spolu neladíme. Vlastně se mi vybavuje pouze televizní film Strašidlo canetrvillské, kde jsme ztvárnili ústřední dvojici strašidel. Jediný případ, kdy jsme k sobě pasovali,” žertovala.

V divácké anketě slavil úspěch hit Cannes Tohle je náš svět, který bude uveden v rámci nadcházejících karlovarských ozvěn v Praze a Brně. Přehlídku pak zakončila nejnovější komedie Woodyho Allena Café Society odehrávající se v Hollywoodu 30. let. Další, 52. ročník MFFKV proběhne od 30. června do 8. července 2017.