Promiň, kamaráde, ale já jsem na záporáky.

Promiň, kamaráde, ale já jsem na záporáky. Zdroj: Profimedia.cz

To by byl film.
To by byl film!
To by byl film!!!
3
Fotogalerie

Sexy Star Wars: Erotická fanouškovská fikce je poslední záchranou příběhů

Co by se stalo, kdyby spolu Kylo Ren a Rey v nových Star Wars nebojovali, ale spali? Jak by se jejich erotická romance projevila na rovnováze světlé a temné strany síly? A jak by vypadal plod jejich lásky? Podívejte se komerčním trhákům pod sukni – a najdete spoustu nevyřčených otázek.

Fanouškovská erotická fikce je nadějí pro příběhotvornost lidstva. Okázalé prohlášení, jasně, ale podívejte se na to z pohledu komercionalizované narace Hvězdných válek (nebo, jak se dnes oficiálně česky překládá, Star Wars, protože už nejde ani tak o příběh, který se v tom skrývá, jako o značku, jako třeba u škodovky): snímek Star Wars: Síla se probouzí je vybroušený produkt monetizovaného vypravěčství, který nevyčistí, nepoškrábe, a pokud nutí diváka nad něčím se vůbec zamyslet, pak nad tím, co mu může zodpovědět v jiných komerčních produktech ze svého vesmíru.

To by byl film.To by byl film.|SocialUp

V době komerčního vypravěčství nabízí největší prostor divácké fantasii trailer, ukázka na film. To je ještě chvíle, kdy si můžeme všichni stavět vzdušné zámky o tom, o čem to asi bude. Když jste viděli ukázku na Osm hrozných, nevysnili jste si lepší film než kovbojskou variantu jakéhokoliv vybíjecího hororu (a navíc bez motorové pily), kterou jste pak dostali za svých 150 Kč v kině? Když jste viděli ukázku na Star Wars: Síla se probouzí, nevyprávěli jste si s kamarády úžasná dobrodružství, která se budou ve filmu odehrávat, abyste se pak dočkali Hvězdných válek z roku 1977 přes kopírák (jen s trochu papundeklovějšími hrdiny)? Když jste viděli ukázku na Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti... pardon, tahle rána je pořád ještě příliš otevřená. A krvácí.

Kde je lidská fantasie potom, co se přes nás takovýhle dokonale vyprázdněný produkt přežene? Kde žije takový příběh v našich srdcích dál, když nedodal semínka snění, která by pak klíčila v našich představách? Kde? V erotické fikci. Protože jedno z mála tajemství, která v sobě může podobná komerční báchorka skrývat je: jak by to spolu asi „dělali“ její hrdinové?

Magazín The Atlantic teď přinesl zprávu o hitu erotické fanouškovské fikce (která samozřejmě není nic nového; na internetu jí najdete hektolitry a ať hodí kamenem, kdo si nenapsal alespoň jednou povídku o gangbangu Takové normální rodinky) právě o hrdinech filmu Star Wars: Síla se probouzí.

Autorka pod přezdívkou Ricca vytvořila na serveru Archive of Our Own, věnovaném právě fanouškovské fikci, pětapadesátidílný opus Interstellar Transmissions: ten vypráví o tom, co by se stalo, kdyby se mladá bojovnice Rey a přecitlivělý hysterik Kylo Ren (největší matlák mezi filmovými záporáky všech dob, omlouvám se, muselo to ven) propojili svými myšlenkami a začali si spolu něco, co Atlantic pojmenovává jako „telefonický sex přes celou galaxii“.

O tom, jak silnou odezvu v podvědomí fanoušků Hvězdných válek tahle nevyřčená možnost snímku probudila, svědčí to, že spojení Rey a Kyla je předmětem haldy dalších příběhů nejen na Archive of Our Own, ale i na mnoha dalších serverech pro fanouškovskou fikci jako třeba Literotica; vznikl z nich už samostatný podžánr: „Reylo“ (na způsob spojování jmen slavných párů jako byli Bennifer, Ben Affleck a Jennifer Lopez, nebo stále jsou Brangelina, Brad Pitt a Angelina Jolie).

To by byl film!To by byl film!|SocialUp

Puzení fanoušků k psaní vlastních příběhů podporuje i to, že podle toho, jak jsou karty ve snímku rozdané, existuje jen pramalá možnost, že by se idiotský Kylo a emancipovaná Rey dali v některém z dalších pokračování Hvězdných válek dohromady. (Nicméně neházejme světelný meč do žita, při sledování rozvíjející se lovestory v původních Hvězdných válkách také nikdo nečekal, že se z Lukea Skywalkera a princezny s nejroztomilejším účesem na světě vyloupnou incestní bratr a sestra).

 

Fanouškovská erotická fikce je prostor, kde se může divácká fantasie utrhnout ze řetězu nezávisle na tom, kolik počítačových her, kolik komiksů, knižních zpracování, televizních seriálů, soundtracků a figurek z Happy Mealu s poločasem rozpadu dvou týdnů se z původního materiálu ještě vyloupne – nepodchycená sítí produktů. Mysl diváka je dnes trénovaná k tomu, aby se naučil, že chce-li svou fantasii o příběhu rozvíjet někde dál, tak plně v ohrádce připravené marketingovým oddělením. Chceš fantazírovat? Tak budeš solit, kamaráde. Fanouškovská fikce je oáza svobody.

To by byl film!!!To by byl film!!!|SocialUp

A zdaleka to nezačíná ani nekončí u Hvězdných válek. Před nějakým časem se proslavila knížečka Trump Temptation, která popisuje nádherné homoerotické vzplanutí mezi Donaldem Trumpem a portýrem v jeho hotelu, a Batman se Supermanem milostně vzplanuli snad ještě dřív, než se první várka diváků při premiéře prochroupala popcornovou závějí snímku do jeho hořkého konce.

Takže o čem bude vaše fanouškovská fikce?