Netflix

Netflix Zdroj: čtk

Webová televize Netflix je konečně v Česku. Ale House of Cards tam nehledejte

Netflix se konečně odhodlal k dlouho očekávané expanzi. Doposud byl k dispozici v 60 zemích světa. Nyní se otevírá dalším 130 včetně České republiky. Několikrát odložený vstup posunuje toto médium, s pokrytím 190 zemí, na skutečně globální úroveň.

Co je na Netflixu tak zajímavého a proč bychom měli být tak rádi, že je konečně k dispozici i u nás? V první řadě se nejedná o klasickou internetovou videopůjčovnu nebo internetový TV kanál. Netflix investuje do původního obsahu (třeba na rozdíl od české O2, jejíž konkurencí je) a navíc neobsahuje reklamy.

Kromě původního obsahu se nebojí vířit ani vody vymezenější, cílené na užší publikum. Podobně si počíná například HBO. To mu přináší možnost formátů a pořadů, které jsou pro běžnou televizi nedostupné, jako je třeba seriál Sense8, do kterého je třeba nejdříve trochu proniknout, ale diváky je přesto hodnocen výborně, stejně tak jako Narcos, další seriál, v tomto případě propojující dokument a drama.

Na Netflixu je další zajímavou věcí, že své vlastní pořady nevydává postupně, ale vypouští je najednou. Dochází tak k tomu, že místo, aby divák čekal týden po týdnu, co přijde, může zkonzumovat celý seriál na jeden zátah. Jakou má sledovanost, se dá pouze odhadovat, protože firma ji nikdy nezveřejňuje. Počet předplatitelů ale stále roste a ten je klíčem úspěchu.

Za zmínku stojí i technologický směr, kterým se Netflix ubírá. Analyzuje totiž každý uživatelský krok. Tedy dobu strávenou přehráváním, sleduje, kde divák přehrávání přeruší, jakou část přeskočil, obsah, který ho zajímá. Na konci tohoto průzkumu pak dokážou nabídnout přesně takový obsah, který uživatel chce. A to se také vyplácí. Doporučovací algoritmus údajně stojí za přehráním až 75 % filmů.

Existují tři roviny předplatného počínající cenou 7,99 a konče cenou 9,99 eur. Kategorie se liší rozlišením a počtem platforem či přístrojů, na kterých se dá obsah zhlédnout. První měsíc bude zkušebně zadarmo.

Svůj jazyk čeští uživatelé nenaleznou a k dispozici zatím nejsou ani české titulky. Je tedy potřeba být jazykově vybaven. Obsahově je mezi Neflixem v USA a světem rozdíl, například v dostupnosti některých pořadů, jejichž licenční práva jsou omezená. V České republice například nabídka neobsahuje politickou ságu House of Cards, licenci k vysílání seriálu má totiž Česká televize.

Netflix ze svého expandování prozatím vynechal Čínu a zároveň také nebude působit na Krymu, v Severní Koreji nebo v Sýrii, a to především z důvodu amerických vládních omezení.