ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Lucie Pařízková / Empresa Media / Profimedia.

Jak krtek o paní krtečkovou přišel

Jednoho dne našel jeden krteček pod zemí na hřbitově různé lidi a mezi nimi i výtvarníka Zdeňka Milera. I využil té náhody a poprosil ho: „Pane malíři, já bych moc chtěl kamarádku, nakreslete mi ji.“ Jenže malíř nemohl, byl duch a jeho mlhovinová ruka už by tužku neunesla. Ale poradil mu, ať zajde k jeho dceři Kateřině Milerové. „Ta se mnou spolupracovala a je moc šikovná.“

Nadějeplný krtek k ní vyrazil, ale s paní Kateřinou nebyla řeč. Ne že by byla líná. „Nemůžu, krtku, zažalovala by mě malířova vnučka, držitelka autorských práv na tvé kamarády. Nechce, aby se noví rodili.“

A tak zoufalý krtek běžel za vnučkou Karolínou Milerovou, ale nepřemluvil ji. Ubezpečila ho, že žádnou kámošku nedostane, protože si pan Miler nepřál, aby bez něj (a bez ní!) vznikaly nové příběhy, ale že ho v Číně skamarádí s medvídkem Pandou, natočí spolu 52 dílů pro čínskou státní televizi a oba na tom parádně vydělají.

Když se nešťastný krteček, jemuž se do Číny nechtělo, šoural lesem, přepadla ho advokátka Milena Fischerová, správkyně Milerova dědictví, která tajně poslouchala za kapradím. Řekla, že Milerova vnučka si může kecat, co chce, protože licenční smlouva, jež z vnučky udělala pána nad krtčím osudem, má zfalšovaný podpis, a je tudíž neplatná.

Zmatený krtek se zeptal, co z toho vyplývá. Můžu mít tedy kamarádku? Jasně, můžeš, ovšem pod podmínkou, že veškerá práva na vaše příběhy dáte s paní Kateřinou mně, a ne tý blondce z Pařížský.

Rozradostněný krteček se vrátil k paní Kateřině Milerové, jež konečně beze strachu nakreslila paní Krtečkovou. Krtek měl obrovskou radost. Vzal ji za ruku a jako smyslu zbavený s ní běhal po lese. Tak tak, že nesrazili veverku, lesního pošťáka. Přinesla obsílku k soudu, kam vnučka Karolína pohnala příbuznou a kde se mělo jednou provždy vyřešit, jestli je paní Krtečková roztomilý originál, anebo nepovolený plagiát.

Krteček se podíval na kamarádku, rozloučil se s ní (musela jako podezřelá kresba do karantény), zaplakal a my všichni, co jsme s ním prožili dětství a dětství našich dětí, s ním.

Chamtivost je nesmrtelná.