Dalekko

Dalekko Zdroj: United Islands of Prague

Dalekko
East India Youth
Workerz
Birth of Joy
Kyklos Galaktikos
5
Fotogalerie

5 tipů Reflexu na kapely, které byste na letošních United Islands rozhodně měli slyšet

Rok se s rokem sešel a zase je tu pražská hudební přehlídka, či spíše velkoměstský festival: United Islands of Prague 2015, který od 18. do 20. června zaplaví sedm scén a několik pražských klubů přibližně 150 koncerty více či méně známých formací ze sedmnácti zemí.

Ostrovy nikdy nebyly postaveny na velkých zahraničních hvězdách, na druhou stranu dávají návštěvníkům ideální příležitost k získání docela slušného přehledu o „československém“ hudebním podhoubí, neboť vedle domácích klasiků festivalových pódií Monkey Business a P.S.H. nabízejí prostor třeba také dvěma zajímavým nezávislým nakladatelstvím – brněnským Indies Scope (Mucha, Holden Caulfield, Dva…) a bratislavským Slnko Records (Longital, Zlokot, Katarzia…).

A nezapomeňme na scény Radia Wave, Radia 1 a ČT art.

Které hudební party byste na letošních United Islands of Prague rozhodně měli slyšet?

1. Dalekko

„Dalekko hrají chytrý chytlavý pop s českými texty, jenž i když nabízí svižné aranže, přesto zůstává na srozumitelné úrovni pro lidi, kteří běžně podobnou hudbu neposlouchají,“ říká o téhle pražské kapele Jonáš Zbořil, dramaturg a moderátor Starteru Radia Wave, mimochodem jednoho z nejzajímavějších hudebních pořadů, které dnes český rozhlasový éter nabízí. A my se přidáváme s tím, že doporučujeme posvítit si na celou scénu ­Radia Wave na Střeleckém ostrově, neboť během dvou festivalových dnů představí celkem devět nových domácích hudebních projektů, o nichž určitě ještě uslyšíte!

2. East India Youth

Producent a zpěvák East India Youth – vlastním jménem William Doyle – z jihoanglického města Bournemouth byl vloni za své debutové album Total Strife Forever nominován na prestižní Mercury Prize (shodou okolností jí nakonec dostali českému publiku dobře známí Young Fathers). Není proto divu, že si jej vyhlédl známý label XL Recordings a podepsal s ním smlouvu na následující desku Culture of Volume, která vyšla letos v dubnu. Elektrická hudba East India Youth je proti výše zmíněným Young Fathers podstatně klidnější a umírněnější. A jaký je William naživo? S basovou kytarou zavěšenou hodně nízko a se syntezátorem před sebou vrství zvukové linky a vytvářejí hymnické kompozice, u nichž doslova naskakuje husí kůže. Bezpochyby hlavní hvězda letošních Ostrovů.

3. ­Workerz

Korsický rodák Jean Patrick Simonetti, aka ­Workerz, známý i z projektu Les Petits Pilous, je doma v jemných a pomalých groovech. Inspiraci chytá všude možně; v pubertě sjížděl techno, později se přesunul k zajímavějším a veselejším typům elektronické hudby. Z jeho mixů je stále více cítit touha roztančit publikum. Před nedávnem našel po svém strýci, jenž vedl klub Willy’s Salsa, velký balík starých vinylů, tak uvidíme, čím nás tenhle mladík na závěrečné after­party letošních ­Ostrovů v klubu Roxy překvapí.

4. Kyklos Galaktikos

Trojice Kyklos Galaktikos patří mezi vyhledávané ozdoby nejrůznějších oslav a večírků. Tři roky po debutovém albu Osa dobra vystřídalo tohle digitální trio zpěvačku a nedávno vydalo druhou řadovku Mezi lovci mezer. Přes provokativní, znervózňující samplované spodky vrství rýmované vokály typu: „Měl jsem plavací vestu, vždyť padám k městu,“ které čerpají tu z Egona Bondyho, tu z Ivana Wernische. Vzrušující zážitek!

5. Birth of Joy

Když před deseti lety tuhle kapelu na vysoké škole v nizozemském Utrechtu kytarista Kevin Stunnenberg, klávesista Gertjan Gutman a bubeník Bob Hogenelst, jenž bývá přirovnáván k legendárnímu Keithi Moonovi z The Who, zakládali, ležela jim na stole kniha Birth of Tragedy od Friedricha Nietzsche – odtud tedy název Birth of Joy. A protože tehdy světem probíhala jedna ze vzpomínkových vln na americkou psychedelii šedesátých a sedmdesátých let, bylo celkem jasné, jakým směrem se bude vyvíjet jejich hudební projev. Dnes, po pěti ­albech, jsou už o kousek dál, do muziky jim vedle psychedelie, která zůstala základním prvkem, leze občas i řádně nabustřené blues, grunge a chvílemi i špetka punku.

A ještě pár praktických informací a rad přímo od pořadatelů:

Pěší zóna – Most Legií, Janáčkovo nábřeží, Petřínská ulice

- Janáčkovo nábřeží (od křižovatky Janáčkova nábřeží a ulice Pavla Švandy ze Semčic, až po setkání Janáčkova nábřeží s Vítěznou třídou).

- Most Legií od Janáčkova nábřeží až k Národnímu divadlu.

- Petřínská ulice v celé své délce.

- Vjezd mají povoleni rezidenti oblasti Malé Strany a Prahy 5 v blízkosti uzavírky a auta s kartou festivalu United Islands Of Prague. Uzavírka ulic platí od pátku 20. 6. od 17:00 do půlnoci a v sobotu 21. 6. od 8:00 do půlnoci.

Doprava

- Na festival bude nejlepší se dostat pražskou hromadnou dopravou. Pěšky ze stanic metra Můstek, Malostranská nebo Anděl. Anebo tramvají linky č. 6, 9, 12, 20, 22 do zastávky Újezd / Švandovo divadlo. „Festivalová“ zastávka bude umístěna na mostě Legií u vstupu na Střelecký ostrov. Na ní budou zastavovat tramvajové linky 6, 9 a 22.  Pro cestu zpátky domů je možnost využít voucheru od taxi služby Liftago, který návštěvníci obdrží při koupi tzv. Partner passu (http://unitedislands.cz/rezervace-partner-pass/)

Zájemcům z řad rezidentů bydlících na Janáčkově nábřeží a v ulici Petřínská nabízí organizátoři náhradní parkování. Stačí zaslat žádost na email parkovani@unitedislands.cz. V mailu je třeba uvést jméno a přiložit scan malého technického průkazu.

Infostánky

Pro lepší orientaci se v areálu budou nacházet infostánky, v Kinského zahradě, na Kampě a na rohu Janáčkova nábřeží a Vítězné ulice. Na infostáncích se mohou návštěvníci informovat o případných změnách, o rozmístění scén, o harmonogramu aktivit. Zde bude rovněž k prodeji festivalový katalog, placky a trička United Islands Of Prague. Kinského zahrada navíc nabídne i United Islands shop s možností nákupu festivalové merchandisingu.

Hygiena a bezpečnost

Mobilní WC jsou rozmístěna po celém území festivalu. Na festivalovém území je dostatečné množství odpadkových košů. Pivo bude v celém areálu akce čepováno znovu do vratných kelímků, na které je vratná záloha 50 Kč.

Prostory v blízkosti stageí hlídá bezpečnostní služba.

Na udržování pořádku spolupracují organizátoři s Městskou i Státní policií.

V celém areálu se pohybují hasičské hlídky.

Zdravotníci jsou po celou dobu konání festivalu přítomni na Janáčkově nábřeží a zdravotní stánky najdete na Kampě a v Kinského zahradě. V případě jakéhokoliv problému, stačí kontaktovat jednoho z členů sborů výše uvedených.

Další užitečné informace

Pro zdravotně hendikepované fanoušky jsou připraveny dvě bezbariérové plošiny, v Kinského zahradě a na Kampě před stageí Radia 1.

Baby office je umístěn na Kampě a nabídne rodičům nejmenších návštěvníků klidné zázemí s přebalovací pulty.