Peter Fonda

Peter Fonda Zdroj: zff.com

Cate Blanchett sladila image s kobercem, který je v Curychu zásadně zelený
Diane Keaton přijela pro cenu určenou ikonám a tvrdila, že je z toho nervózní
Diane Keaton s cenou pro ikony
Zarostlý Antonio Banderas přivezl film Automat
Provokatér Benicio Del Toro má prý pochopení pro Escobara
9
Fotogalerie

Díky za báječný sex, vtipkoval „bezstarostný“ Peter Fonda s novináři

„Sex s vámi byl nepřekonatelný,“ děkoval rozjařený Peter Fonda novinářům na festivalu v Curychu. Strávil s námi půl druhé hodiny, a nebýt pořadatelů, kteří ho nesmlouvavě odtáhli ze scény za rukáv, klidně by si s námi dopřál ještě jednou tolik. U hollywoodské hvězdy nevídané.

Abychom si vyjasnili pojmy: sexem tahle filmovo­motorkářská legenda míní úplně obyčejnou konverzaci. Komunikaci. Nebo — jak ona říká — výměnu energií. „Já dám něco vám, vy dáte něco mně, prolneme se a je to. Jak jinak to nazývat než sex?“ vysvětloval zaníceně. K sexu pak postupně přirovnal takřka vše, co v životě dělá — včetně filmování a divadla. „A jako sex je to i návykové,“ dodal.

Do Curychu, kde se koná desátý ročník mezinárodní filmové přehlídky, přijel převzít cenu za celoživotní dílo a kromě výměn energií probral s fanoušky stav svých zubů („Ve čtyřiasedmdesáti mám vlastní!“), manželství dcery („Vzala si Dannyho Elfmana, který má spoustu peněz z tantiém, šikovná holka.“) a samozřejmě Bezstarostnou jízdu, svůj nejslavnější kousek. Za hudbu, jež zkultovněla, máme poděkovat Dennisi Hopperovi, to on před pětačtyřiceti lety přinesl Fondovi své nejoblíbenější nahrávky. „Rokenrol je nesmrtelný jako ten sex,“ nezapomněl dodat Fonda.

Kromě něj dorazilo na jubilejní vydání relativně nové, ale o to ambicióznější přehlídky nebývalé množství „áčkových“ hvězd. Takových, o nichž se například karlovarskému festivalu může v posledních letech jen zdát — a že ho ten curyšský svou divácky vstřícnou atmosférou v mnohém připomíná. Benicio Del Toro představil svůj portrét Pabla Escobara, Kate Blanchettová tu otevírala výstavu fotografií Petera Lindbergha, pro ceny si přijeli i Diane Keatonová a nejvytíženější skladatel Hollywoodu Hans Zimmer. Čeká se ještě na návštěvu Liama Neesona a také Johna Malkoviche, obou s novými filmy. Malý festival zažívá velké dny. A zaslouženě.