3 nejlepší knihy, které by měli číst důstojníci americké armády. Je to překvapení

3 nejlepší knihy, které by měli číst důstojníci americké armády. Je to překvapení Zdroj: Archív

3 nejlepší knihy, které by měli číst důstojníci americké armády. Je to překvapení

Práce vojáka není jen o používání kulometu či laserovém zaměřování nepřítele. Především u důstojníků jde také o kritické myšlení a vyhodnocování složitých situací. Nejmenovaný americký čtyřhvězdičkový generál teď zveřejnil list knih, které by podle něj měl přečíst každý výše postavený člen armády US. O mimořádně zajímavém výběru informoval businessinsider.com.

archivEnder’s Game (Enderova hra), Orson Scott Card

Překvapivě se na seznam dostala i tato sci-fi kniha. Je tam především proto, že hlavní hrdina Ender se dostane do vedoucí pozice a musí vést své vrstevníky a přátele. Kniha podrobně popisuje vztah mezi přátelstvím a rozhodováním Endera. Jedním z důležitých poučení z knihy je, že dobrý lídr musí dělat občas rozhodnutí, která jsou neoblíbená u jeho podřízených.

archivNa západní frontě klid, Erich Maria Remarque

Dalším překvapením na seznamu je dnes už klasický slavný protiválečný román Remarqua. Podle generála je tato kniha důležitá, protože vojáky učí, že válka rozhodně není procházkou růžovým sadem.


archivDiplomacy (český Umění diplomacie), Henry Kissinger

Vyšší šarže v armádě se dříve nebo později dostanou k otázkám zahraniční politiky. Generálové jsou často v kontaktu s premiéry a prezidenty ostatních zemích. Tato Kissingerova kniha je tak nezbytnou příručkou pro jakéhokoliv výše postaveného důstojníka.