Sherry Lansington

Sherry Lansington Zdroj: Jana Jaburková

Ženy Varů: Jedna počala Forresta Gumpa, druhá snědla 18 zmrzlin

Závěrečné dny karlovarského festivalu patří ženám. Kultovní Zběsilost v srdci Davida Lynche doprovodila do promoklého lázeňského města americká herečka Laura Dernová. Charismatem však sedmačtyřicetiletou herečku zcela přebila žena, jež přijela původně jen jako doprovod — Sherry Lansingová, manželka Williama Friedkina a první dáma Hollywoodu.

Lansingová je nazývána nejmocnější ženou filmového byznysu, jako první v historii totiž stanula v čele velkého hollywoodského studia. Za jejího působení navíc Paramount vyprodukoval hity, jejichž komerční a současně i umělecký úspěch nemá obdoby. To ona dala zelenou „neatraktivnímu příběhu o handicapovaném běžci“ (Forrest Gump) nebo o „chlapovi v sukni“ (Statečné srdce).

„Gumpa jsem četla v posteli a rozplakal mě tak, že jsem vzbudila i nebohého manžela,“ popsala žena, jež se před deseti lety rozhodla kariéru u filmu utnout. Pustila se do nové, spojené s nadační prací. „Hollywood mi nechybí. Filmy pořád miluju, ale teď už se píše jiná kapitola mého života. Minimálně stejně uspokojivá,“ říká s tím, že se krátce před sedmdesátkou cítí na šestnáct. „Učím se stejně nadšeně, jako když jsem kdysi začínala,“ líčí v rozhovoru pro Reflex, jenž vyjde v některém z příštích čísel.

Lynch je normální

Dernová po vzoru Mela Gibsona vystoupila jako host tradiční televizní talk show Marka Ebena, jež se natáčela za přítomnosti publika v Městském divadle na kolonádě. „Je to tu nádherné. My v Los Angeles jásáme nad každou budovou, která vypadá aspoň trochu staře, takže jsem naprosto unešená,“ rozplývala se hvězda, již moderátor přiměl odložit náušnici („Cinkáte nám uchem do mikrofonu.“).

V půlhodinovém pořadu se hlavně vzpomínalo. Dernová pochází z herecké rodiny, vyprávěla proto o matce Diane Laddové, s níž si zahrála právě ve Zběsilosti v srdci, a především pak o otci Bruci Dernovi, jenž se necelé dva roky před osmdesátkou dočkal druhé nominace na Oscara (za Nebrasku Alexandera Paynea).

„Rodiče byli hipíci, nikdy se však nedotkli drog ani alkoholu a odrazovali od nich i mě. Dnes jsem za to vděčná,“ konstatovala Dernová, již objevil Martin Scorsese, když jí bylo pouhých sedm. „V jeho filmu Allce jsem měla za úkol lízat zmrzlinu. Byla banánová a ,jeli‘ jsme tu scénu osmnáctkrát. Scorsese tehdy řekl: Když zvládla sníst osmnáct zmrzlin, je předurčena stát se herečkou,“ pobavila diváky.

O Lynchovi, jenž ji v sedmnácti obsadil do Modrého sametu, pak vypověděla, že je přesným opakem svých filmů — milý a normální. „Jen na jednu věc byl alergický: nesnášel, když jsem si na plac brala vodu v lahvi. Nechávala jsem ji stát za kamerou, ale nějakou záhadou se vždycky dostala do záběru a to pak křičel.“

Řeč přišla i na spolupráci s dalším filmařským mogulem, režisérem Stevenem Spielbergem. Když spolu natáčeli Jurský park, měla prý pocit, jako by vznikal nezávislý snímek, nikoli drahý studiový velkofilm. „Používali jsme efekty, které nikdo před námi nevyzkoušel, v podstatě jsme pořád experimentovali. Bylo to jedno velké dobrodružství,“ uvedla.

V současné době natáčí Dernová například Den matek Paula Duddridge, kde jsou jí za partnerky dřívější karlovarské návštěvnice Varů Sharon Stoneová a Susan Sarandonová. Před měsícem měla navíc v českých kinech premiéru originální romance Hvězdy nám nepřály.

V příštím Reflexu přineseme rozhovor, kde Laura Dernová mluví například o tom, jak David Lynch trávil minulý víkend.