Emma Thompson

Emma Thompson Zdroj: Profimedia.cz

Předávání Jameson Empire Film Awards v Londýně
Předávání Jameson Empire Film Awards v Londýně
Předávání Jameson Empire Film Awards v Londýně
Předávání Jameson Empire Film Awards v Londýně
Předávání Jameson Empire Film Awards v Londýně
8
Fotogalerie

Arnie Schwarzenegger a neposedné bradavky Emmy Thompsonové

Byly to poslední ceny sezóny. A mělo by se říct, že i ceny nejvtipnější a nejuvolněnější. Dílem to, pravda, bylo proto, že se hojně zapíjely sponzorskými doušky jamesona, dílem proto, že je nepřenášela televize, pročež se hvězdy nebály odvázat. Jameson Empire Awards. Reflex se jich jako jediné české médium zúčastnil.

Trofeje, na něž došlo v Londýně poslední den v březnu, udělují čtenáři nejoblíbenějšího filmového časopisu světa, tedy převážně filmoví fanoušci, a tak se výsledky v mnohém lišily od soutěží výsostně akademických (v EFA například nezvykle často bodovaly Hunger Games či druhý díl Hobita).

Středobodem londýnského udílení nicméně stejně nakonec nebyli vítězové, ale legendy. Arnold Schwarzenegger získal titul Akční hrdina našich životů („V šestašedesáti už mám celkem pěknou sbírku cen, ale tahle je moje nej... no nejčerstvější,“ rozesmál publikum aplaudující vestoje.

Tom Cruise se stal pro změnu oficiální Legendou našich životů a v dlouhé děkovné řeči velebil všechny včetně jindy haněných novinářů. „O filmu se dokážete bavit úplně stejně jako my. Děláte to prostě dobře,“ řekl redaktorům pořádajícího časopisu.

Bývalý politik prchl ještě před závěrečným gongem, Cruise naopak strávil večer focením a rozdáváním autogramů (jeden máme i v redakci). Zatímco plnil povinnosti celebrity, na stole mu stydlo kuře na lanýžích. Neváhal ho věnovat sousedovi a dál bez mrknutí oka obstarával frontu, jež se táhla přes celý sál londýnského Grosvenor House.

Součástí Jameson Empire Awards bylo i vyhlášení vítěze soutěže minutových snímků Done In 60 Seconds, jejíž tuzemské semifinále proběhlo na festivalu v Karlových Varech. Česko reprezentovala Taťána Rubášová s Americkou krásou, v níž propojila hraný film s animovaným. Porotě se však nakonec nejvíc líbila britská verze snímku Až na krev.

Do třetice se pak z čestné ceny radoval miláček médií Hugh Jackman. Titul Ikona mu měl být útěchou za to, že v hlasování nebodoval se skvělým dramatem Zmizení, on se však poctě bránil: „Být označen za ikonu na akci, kde sedí pod jednou střechou Tom Cruise, Arnold Schwarzenegger a Emma Thompsonová? To je směšné!“ kroutil hlavou.

À propos nesmrtelná Emma: skutečnost, že dostala sošku pro nejlepší herečku (za film Zachraňte pana Bankse), a převzala ji navíc z rukou kamaráda Stephena Frearse, rozparádil britskou lady tak, že se nerozpakovala poděkovat manželovi v poněkud intimním tónu. „Nejenže při mně celou dobu stojí, ještě mě upozornil na neposlušné bradavky,“ pochvalovala si. Ano, něco takového se může dít skutečně jen v soutěži, kde se místo šampaňského pije whiskey.

Výsledky EFA:

Objev roku: Aidan Turner (Hobit: Neočekávaná cesta), Margot Robbie (Vlk z Wall Street)
Nejlepší horor: V zajetí démonů
Nejlepší komedie: Alan Partridge: Alpha Papa
Nejlepší thriller: Hunger Games: Vražedná hra
Nejlepší sci-fi: Hobit: Neočekávaná cesta
Nejlepší herec ve vedlejší roli: Michael Fassbender (12 let v řetězech)
Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Sally Hawkinsová (Jasmíniny slzy)
Nejlepší britský film: U konce světa
Nejlepší herečka: Emma Thompsonová (Zachraňte pana Bankse)
Nejlepší herec: Jameson Best Actor (Sviňák)
Nejlepší režisér: Alfonso Cuarón (Gravitace)
Nejlepší film: Gravitace