Oscar 2014

Oscar 2014 Zdroj: ČTK

Gravitace a Špinavý trik získaly deset nominací na Oscara

Kriminálka Špinavý trik a vesmírný thriller Gravitace si dnes odnesly nejvíce nominací na filmové ceny Oscar.

Oba snímky byly nominovány v deseti kategoriích. Oznámila to dnes v Los Angeles Americká filmová akademie, která prestižní ceny uděluje.

Těsně za oběma těmito filmy následuje drama z otrokářské éry v Americe 12 let v řetězech s devíti nominacemi. Film o pirátech v somálských vodách Kapitán Phillips, další drama Klub poslední naděje a road movie Nebraska získaly po šesti nominacích. Film z prostředí prohnilých finančníků Vlk z Wall Street a futuristická romance Her (Ona) byly nominovány pětkrát.

Všechny tyto snímky byly navrženy i na nejlepší film roku. Doplnil je ještě britský film Philomena.

Na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon jsou nominováni Christian Bale (Špinavý trik), Bruce Dern (Nebraska), Leonardo DiCaprio (Vlk z Wall Street), Chiwetel Ejiofor (12 let v řetězech) a Matthew McConaughey (Klub poslední naděje). Oscara za ženský herecký výkon v hlavní roli dostane některá z pětice nominovaných - Amy Adamsová (Špinavý trik), Cate Blanchettová (Jasmíniny slzy), Sandra Bullocková (Gravitace), Judi Denchová (Philomena) a Meryl Streepová (Blízko od sebe).

Na nejlepší zahraniční film byly nominovány italský snímek Velká nádhera, kambodžský Chybějící obraz, dánský Hon, belgický Broken Circle Breakdown a palestinský Omar. Nominace se nedostala na vítěze loňské Zlaté palmy v Cannes, francouzský snímek Život Adele.

Vítězové 86. ročníku Oscarů budou oznámeni při slavnostní ceremonii 2. března, kterou bude podruhé uvádět herečka Ellen DeGeneresová.