Jestli jste jako kluk za totáče nevlastnili autodráhu… vlastně jste nebyli kluk

Jestli jste jako kluk za totáče nevlastnili autodráhu… vlastně jste nebyli kluk Zdroj: Repro z knihy Michala Petrova Retro ČS, Nakladatelství JOTA

Reklamní romance skoro jako v zápaďáckém filmu
Elegantní šestinedělka zjevně našetřila spoustu bonů na umělou kožešinu
Buduj vlast – posílíš mír!
Jaro 1983 s Čedokem v SSSR – zájezdy pro ty bohatší soudruhy a soudružky.
Dobrá hospodyňka má hnedle napečeno
19
Fotogalerie

Starý dobrý zašlý časy: kniha Retro ČS vzpomíná na socialistický „blahobyt“

Jak a co jsme (ne)konzumovali za socialismu – tak zní podtitul nové knihy Retro ČS publicisty a mediálního konzultanta Michala Petrova, který vymyslel a před šesti lety uvedl na obrazovku populární televizní pořad Retro.

Ten sice se závěrem tohoto roku končí, ale pan Petrov evidentně začíná: kniha Retro ČS se po třech týdnech prodejů musela dotiskovat, jak se po ní zaprášilo. Jde o nostalgický výlet do čtenářova dětství i o přehlídku socialistické estetiky. Na 250 stránkách autor rekonstruuje regály československých socialistických sámošek: pamětník zapláče, mládežník se diví – vážně jste v tomhle dokázali víceméně spokojeně žít, táto? Autor se v jednotlivých kapitolách zaměřuje postupně na mléčné výrobky, pečivo, masné produkty, cukrovinky, tabák, kosmetiku, hračky a další, a stovky reprodukcí reklamních letáků a výstřižků z dobového tisku fundovaně a vtipně komentuje a uvádí do kontextu. Dozvíme se tak třeba, co vlastně znamená „čtvrtka“ másla, připomeneme si, kdy vstoupily na obalový trh tetrapaky, a vylovíme z paměti různé (pa)chuti centrálně připravovaných (a v modrých přepravkách plných rozlitého homogenizovaného mléka distribuovaných) školních svačinek.

Michal Petrov disponuje báječným obrazovým archivem, ale i po stránce textové kniha rozhodně obstojí. Místy se člověk těm dějinám Nivy a osudům „nesmrtelných kočičích jazýčků ze Sfinxu za 5 Kč“ a „dětského hitu pozdního socialismu – oříškového krému Nugeta“ směje nahlas, jak to celé zní legračně, ale místy se skoro rozbrečí. To když si uvědomí, že ty otřesné hygienické podmínky v potravinářství, ty zastaralé stroje, ten věčný nedostatek a problematická distribuce, ty masožravé oblečky, třikrát louhované čaje a chemické drinky, to všechno kdysi byla pravda.

Více o tématu se dozvíte již v zítřejším vydání časopisu Reflex!