Buty

Buty Zdroj: archiv La Fabrika

Buty otevřou novou La Fabriku, přijde i (ne)okoukaný Liška

Dnům, kdy jste se marně snažili procpat na vyprodané akce pražské holešovické La Fabriky, je konec. Oblíbený klub získal novou tvář a s ní i jeden sál navíc. První, kdo ho vyzkouší, budou už ve čtvrtek 22. listopadu Buty. Kultaře z Ostravy nadchl nový prostor tak, že slibují hrát na přání publika.

 

Koncert, jenž má být zároveň i dárek k pátým narozeninám klubu, odehrají Buty v rámci turné k novému albu Duperele. „Buty jsou nezaměnitelní a album Duperele se jim mimořádně vydařilo. Vracejí se v něm k bluesovým, artrockovým kořenům a písničky mají výborně zaranžované. Vystoupení ve Fabrice bude navíc jediné, které Praze věnují,“ libuje si Richard Balous, šéf klubu, jenž pro sál vybavený několika projekčními plátny naplánoval rovnou celý cyklus „trochu jiných akcí“.

 

Ve středu 12. prosince ovládne pódium La Fabriky Top Dream Company, funky-soulová kapela z Prahy, která využívá prvky z celého spektra žánrů od diska přes jazz a latinu až po r&b či reggae. Sobota 15. prosince bude patřit Danu Bártovi s Illustratospherou a Epoque Quartetu. O den později pak v La Fabrice vystoupí na tradičním předvánočním koncertu Vojtěch Dyk s B Side Bandem. Dyk je ve Fabrice jako doma, začínal v ní dnes už legendárním představením La Putyka.

 

Ještě v listopadu bude mít také na místní scéně premiéru nová inscenace Jiřího Havelky, známého především svou svéráznou tvorbou pro divadlo Vosto5. La Fabriku zabydlí 28. listopadu vranovským surrealismem — na programu je „neadaptovatelná“ Pěna dní, poetický kousek, jenž sází na kombinaci „okoukaný Pavel Liška — neokoukaní konzervatoristé“.

 

„Zjistil jsem, že na to, co Vian napsal, nestačí jen talent, musíte mít i adekvátní věk,“ uvedl na konto mladých herců Havelka a dodal, že jediný, kdo „taky vyhovuje“, je právě Liška. „Ti lidi jsou tak krásně čistí a nezkažení a já tak nečistý a zkažený, že se v podstatě jen snažím, abych na ně tu svou zkaženost nepřenášel,“ chválil náctileté jediný nenáctiletý Liška.

 

Představení má nabídnout i řadu speciálních efektů, jež ovšem sám Havelka neuměl přesně popsat. „Jsou tak speciální, že je musíte vidět,“ smál se, když měl vysvětlit, jak vypadají například „transformační kostýmy“. S reprízami Pěny dnů se počítá i na prosinec.