Vánoční deska Michaela Bublého je hitem nejen v Kanadě a Americe

Vánoční deska Michaela Bublého je hitem nejen v Kanadě a Americe Zdroj: Supraphon

Stane se album Christmas letošní celosvětovou jedničkou?
Vánoční skladby v jazzovéma swingovém duchu, to je poslední album slavného Kanaďana
Když jsem byl malý, poslouchali jsme o Vánocích Binga Crosbyho
Jeho koncerty jsou skutečnou hudební lahůdkou
Předchozí album Crazy Love bylo neméně úspěšné, celkem prodal Bublé na 22 milionů nosičů
5
Fotogalerie

Vánoce Michaela Bublého vedou v Británii i Americe

Svátky ve swingovém duchu v podání Kanaďana Bublého válcují na CD Christmas prodejní žebříčky v jeho domovské Kanadě, Británii i Americe, album boduje i v Česku či Německu.

Stane se album Christmas letošní celosvětovou jedničkou?Stane se album Christmas letošní celosvětovou jedničkou?|Supraphon

Michael Bublé:Christmas
vydalo
: Supraphon/Warner Music
čas: 54 minut
cena: 399 korun

 

Máte rádi tradiční Vánoce? Svátky s domácí vánočkou, františky na kamnech a vánočním stromkem za zavřenými dveřmi? Kanadský zpěvák Michael Bublé vydal album, z něhož se příjemná vánoční nálada line jako vůně z trouby při pečení vanilkových rohlíčků. Až vás omrzí české koledy, nabízí se vám tu alternativa. V Americe vede album Christmas s téměř 300 tisíci prodanými kusy hudební žebříčky a Bublé tvrdí, že o vydání podobné desky snil celý život. "Jsem na vánoční album skutečně hrdý," tvrdí kanadská megastar.

 

 

Jeho verze skladby All I Want For Christmas Is You je nejhranější skladbou amerických rádií, deska ale vede i v Británii a samozřejmě v Bublého domovině. Obsahuje slavné (a to je slabé slovo) vánoční hity jako Jingle Bells, Have Yourself A Merry Little Chistmas, Silent Night (Tichá noc) či White Christmas. Ty všechny jsou po Bublého stylu převlečené do swingového kabátku, album pak korunuje jeho vlastní píseň Cold December Night. Pokud vás právě teď napadá, že v Americe mají Santu Clause a my Ježíška a hodláte se dohadovat která tradice je lepší a vkusnější, zadržte.

 

 

Michael Bublé vychází při své tvorbě ze swingové a jazzové klasiky počínaje Gershwinem a konče třeba Stevie Wonderem, lásku k těmto hudebním žánrům zdědil po svém dědovi. Každopádně přestože jedna z písní se jmenuje Santa Claus Is Coming to Town (nazpívala ji celá plejáda hvězdných jmen), zvuk i Bublého hudební výraz posluchače vrací do dob, kdy se podobně nesmyslné spory o správnou ideologii Vánoc nevedly - až na začátek 20. století.

 

"V dětství jsem na Vánoce neměl moc na výběr. Hrávala u nás stále dokola jedna deska, nahrávka Binga Crosbyho. Znovu a znovu a znovu a znovu, stále dokola. Vlastně to je první deska, kterou si ve svém životě pamatuji, byl to můj vstup do hudebního světa. Mělo to na mě opravdu velký vliv," vyzpovídal se americkému časopisu Billboard. Stejně jako Crosby  letos nazpíval Jingle Bells od Jamese Pierponta. Že jsou obě verze plné sentimentu? K Vánocům přece tenhle pocit patří bez ohledu na světadíl, kde je hodláte slavit.

 

 

"Dotýká se mě odjakživa hudba mnoha generací a skladby nazpívané na poslední album mám opravdu rád," tvrdí zpěvák, který dosud prodal po celém světě na 22 milionů hudebních nosičů. Deska Christmas se zřejmě stane nejprodávanější deskou konce roku 2011 - má k tomu úspěšně nakročeno. Čím to? Bublého zpěv je téměř dokonalý, aranže písní umírněné a přece nápadité. Tenhle Kanaďan je skutečně kvalita, na kterou si můžete kdykoliv vsadit. Z nové desky nazvané prostě Christmas je cítit i ta proklamovaná láska. Ke swingu, jazzu, hudbě obecně... ale především k blížícím se Vánocům.