
Je libo vepřové z Číny? Vládci jídla odhalují pochybné praktiky potravinářského průmyslu
V oblíbené edici Prokletí reportéři nakladatelství Absynt najdeme vedle titulů zaměřených na určitou politickou kauzu či historickou epochu také knihy, které v nečekaných souvislostech přibližují fenomény, jimž se obvykle příliš pozornosti nevěnuje. V titulu Iana Urbiny Oceán mimo zákon jsme si mohli přečíst o mořích a nekalých praktikách mnoha individuí, která se na nich pohybují. A nyní máme možnost se v knize Vládci jídla italského reportéra a novináře Stefana Libertiho (*1974) seznámit s výrobou a zpracováním čtyř potravin, na nichž je závislá většina světa.
V reportážním titulu vycházejícím česky v překladu Pavly Přívozníkové věnuje autor pozornost vepřovému masu, sóji, konzervovanému tuňákovi a rajčatovému protlaku. Sleduje jejich výrobu, zpracování a komercializaci. Díky cestám po celém světě a schůzkám s mnoha lidmi – ať už s těmi, kteří jsou přímo zapojení do výroby zmíněných potravin, nebo s těmi, kteří upozorňují na ekologický dopad a nesmyslnost jejich zpracování – autor detailně mapuje mnohdy nepochopitelné praktiky potravinářského průmyslu.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!














